BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Detacheringsmeldplicht

06-03-2024
door Redactie
GAzet

De Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) gaat over de arbeidsvoorwaarden en de meldplicht voor gedetacheerde werknemers uit de EU, EER en Zwitserland die in Nederland komen werken.

Gesprek tussen twee personen

De meldplicht is de verantwoordelijkheid van de buitenlandse werkgever of zelfstandige. Zij zijn verplicht hun komst te melden in het online meldloket. De Nederlandse opdrachtgever (de inhuurder) is verplicht te controleren of zij voor hun komst (juist) gemeld zijn. Het nalaten ervan kan zowel Nederlandse ondernemers als buitenlandse werkgevers een boete opleveren.

Uit onderzoek blijkt dat deze wet nog niet bij alle Nederlandse ondernemers bekend is. Daarom heeft het ministerie een handige toolkit met informatie ontwikkeld.

Deze toolkit met informatie voor de Nederlandse ondernemer is te vinden op www.postedworkers.nl/toolkit.

De documenten zijn in verschillende talen beschikbaar.