BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Bewust Veilig-dag 2024: samenwerken!

21-02-2024
door Redactie
GAzet

Op woensdag 27 maart 2024 organiseert de bouw-, techniek- en onderhoudssector de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Op deze dag besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken. Dit jaar is het motto: ‘Veiligheid versterkt als je samenwerkt’. Samenwerking is tenslotte essentieel om de werkplaats veilig te houden.

Bewust Veilig dag logo 2024

Voor het achtste jaar op rij organiseren Aannemersfederatie Nederland, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en OnderhoudNL de Bewust Veilig-dag. Met het initiatief willen zij de bewustwording rond veilig en gezond werken binnen de sector vergroten. De eerste aanzet van dit initiatief is afkomstig van de Governance Code Veiligheid in de Bouw en is gestart in 2016. Vorig jaar deed een recordaantal van 695 bedrijven mee aan de Bewust Veilig-dag. Ook dit jaar doen er weer veel bedrijven mee, mogelijk zelfs meer dan in 2023. De website www.bewustveilig.com vormt weer de spil waarop alle informatie te vinden is.

Hoe ziet de dag eruit?
Tijdens de Bewust Veilig-dag 2024 zullen bedrijven in de sector op hun eigen manier aandacht besteden aan veilig en gezond werken. Het is dus geen activiteiten dag op één locatie. Nee, bedrijven doen dit zelf. Ieder deelnemend bedrijf bepaalt zelf hoe zij deze dag inrichten en welke activiteiten zij organiseren. De brancheorganisaties leveren ondersteunende middelen en inspiratie, maar de invulling van de dag is aan de bedrijven zelf. Deelnemers kunnen ook gebruikmaken van de initiatieven die de organisatie van de Bewust Veilig-dag beschikbaar stelt.

Vorig jaar bleken de online toolboxen al erg populair. De drie presentaties werden elk door een paar honderd mensen live gevolgd. Mede door het succes van vorig jaar staan er dit jaar maar liefst zes toolboxen op het programma. Hierin geven experts handige tips en handvatten mee over diverse veiligheids- en gezondheidsonderwerpen. In de toolboxen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Veilig werken op en langs de weg.
  • Veilige inzet van elektrisch materieel.
  • Werken op hoogte.
  • Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij bewerkingen.
  • Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreken.
  • Fysieke belasting op de bouwplaats en op kantoor.

Webshop en krant
Er is weer een webshop met verschillende promotiematerialen beschikbaar. Hiermee kun je de medewerkers, opdrachtgevers en andere relaties laten zien dat je organisatie meedoet aan de Bewust Veilig-dag 2024. Hiervoor is een leuk assortiment samengesteld. Van posters, magneetstickers en bouwhekdoeken om de deelname onder de aandacht te brengen, tot pennen, bidons, geurkaarten (auto), kaartspellen en stressballen om uit te delen aan personeel en relaties. Kijk op de website!

Er is ook weer een Bewust Veilig-krant gepubliceerd, waarin aandacht wordt besteed aan (het aanpakken van) verschillende gevaren op het werk. Deze krant en het verdere programma voor de Bewust Veilig-dag worden gedeeld via de eigen nieuwsbrief, social media-kanalen en website.

Poster bewust veilig dag