BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Wkb: ‘Meer voor- dan nadelen’

22-09-2021
door Redactie
Nieuws

De eerste Wkb-pilot was waardeloos. De tweede verloopt goed. En een derde pilot is in de maak. Als het even kan ook graag nog een vierde voor een experimentele ontwikkeling van zijn bedrijf. Henk Stapel, directeur van Bouwbedrijf Muller, wil goed beslagen ten ijs komen als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht wordt.

Gevoeligheden

Henk Stapel weet precies welke gevoeligheden er bij vele van zijn NVBU-collega’s leven over de Wkb. “Administratieve rompslomp, veel extra handelingen, kostenverhogend en het vergalt het werkplezier. Aan het bouwvak op zich verandert niet zoveel. Je moet luchtdicht bouwen, de juiste materiaaldiktes toepassen en het isolatiemateriaal nauwkeurig aanbrengen. Maar dat moest je altijd al. Op het punt van toenemende administratieve last hebben ze niet helemaal ongelijk. Je moet de kwaliteit bewaken en deze aantonen door tijdens de bouw foto’s te nemen van allerlei details. Daartoe hebben we onze bouwplaatsmedewerkers uitgerust met een mobiele telefoon. Ze kunnen de gevraagde foto’s maken en opsturen naar kantoor. Die foto’s sla je op en voegt er de specificaties aan toe. Het geheel komt uiteindelijk terecht in een boekwerk/document dat de klant krijgt na oplevering van de woning, maar pas nadat de borger zijn akkoord heeft gegeven. Dat is extra werk en tijdrovend. Maar het is ook een kwestie van wennen. Onder de streep winnen de voordelen het van de nadelen.”

Beunhazerij wordt geschiedenis

Wat zijn dan de voordelen? “Voor de beunhazerij is het einde verhaal. Het is niet meer mogelijk met een paar vrienden een huis te bouwen. Voor alle werkzaamheden waar een vergunning op zit, is de consument aangewezen op een aannemer die zijn werk laat controleren door een borger. Zzp’ers kunnen alleen nog aan de bak via een aannemer. We versterken onze marktpositie en ons imago. Want voor elke woning moet je tot in detail bewijzen dat je voldoet aan de voorschriften. Alles wat er onder vergunning gebouwd gaat worden, heeft aantoonbare kwaliteit. Geen isolatielekken, vochtdoorslag of koudebruggen meer. Tenminste de kans dat ze optreden is tot een minimum beperkt. Het komt regelmatig voor dat een klant die een bestaande woning wil kopen, mij om een bouwkundige beoordeling vraagt. Dan zie ik soms constructies, waarvan ik denk: hoe is het mogelijk?! Dat zul je bij een ‘Wkb-woning’ niet meer tegenkomen.”

Ongeveer 7000 extra kosten

En hoe zit het met de extra kosten? “Voor fotograferen en registeren zijn wij ongeveer twee- tot drieduizend euro aan uurloon kwijt. Daar bovenop komt nog de factuur van de borger. Ik weet nog niet precies wat deze in rekening brengt, maar ik verwacht een bedrag van rond de vierduizend euro. De extra kosten die we aan de klant doorberekenen bedraagt dan hooguit zevenduizend euro.”

Blij met gesubsidieerde pilots

Henk Stapel is enthousiast over de gesubsidieerde pilots. “Je kunt oefenen zonder dat het je geld kost. De eerste pilot heb ik zelf moeten betalen, dat heeft me 6.500 euro gekost en helemaal niks aan informatie opgeleverd. Via de AFNL konden we voor de tweede pilot aanspraak maken op subsidie. Onze borger is nu Dinant Vos van Wkb Nederland. En we zijn heel tevreden over het softwaresysteem dat hij hanteert. Het is voor ons een soort invuloefening. Als alle rode vinkjes op groen staan, dan zijn we klaar. Dat wil zeggen we hebben de diverse ‘koffertjes’ gevuld met de gevraagde documenten. De grondverbetering toon je aan met een grafiekje die je hebt laten maken. Dan gaat het verder met de dikte, de isolatiewaarde en de drukvastheid van de isolatielaag onder de begane grondvloer. En dat gaat zo door tot en met een fotootje van de aansluiting van de gevel op het dak. Gewoon alles vastleggen. Welke materialen zijn er toegepast en wat zijn de specificaties van de materialen?”
Ook de vaste partners van bouwbedrijf Muller zijn intensief betrokken bij de pilot. Henk: “De installateur, de constructeur, de tekenaar – heel belangrijk dat ook zij weten welke documenten ze moeten aanleveren. Daarom hebben we ze van meet af aan meegenomen in pilot.”

Strohuis luchtdicht?

Bouwbedrijf Muller experimenteert met huizen van stro. Graag had Henk zo’n strohuis onderworpen aan de Wkb-criteria. Maar dat zit er helaas niet meer in. Zijn planning zit de komende anderhalf jaar muurvast met opdrachten voor traditioneel gebouwde woningen.
“Dat is erg jammer, want ik had graag willen weten hoe Wkb-bestendig deze experimentele woning is. En in hoeverre zijn innovatieve ontwikkelingen mogelijk onder het regime van de Wkb? Dat zijn toch vragen die me intrigeren.”