BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Een derde nieuwbouw vertraagd door bezwaar

27-06-2024
door Redactie
Nieuws

De bouw van één op de drie nieuwbouwwoningen wordt vertraagd omdat er bezwaar tegen is ingediend. Dat blijkt uit een onderzoek door Binnenlands Bestuur en Nederlands Dagblad.

Vrouwe Justitia onder een blauwe lucht met een zwaard en weegschaal in haar hand

Het is in Nederland veel te makkelijk om bezwaar te maken tegen nieuwbouwplannen.

Meer dan vier op de vijf gemeenten geven aan dat hun woningbouwprojecten ermee te maken krijgen.
De bezwaren komen bijvoorbeeld van natuurorganisaties tegen de kap van bomen voor nieuwbouw. Veel vaker gaat het echter om omwonenden die protesteren tegen de nieuwbouw. Veelgenoemde redenen van bezwaar zijn ‘aantasting van het uitzicht’, verwachte verkeersoverlast, vrees voor inkijk en een tekort aan parkeerplaatsen. In de meeste gemeenten leidt een bezwaar tot een vertraging van de bouw van een tot twee jaar. Vaak gaan bezwaarmakers door tot aan de Raad van State.

‘Volkssport nummer 1’

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) is niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem is bezwaar maken tegen nieuwbouw ‘volkssport nummer 1’ aan het worden. De belangen van woningzoekenden raken hierdoor ondergesneeuwd, terwijl de stem van de boze buurman luid en duidelijk klinkt. “Het recht op uitzicht wordt zo belangrijker dan het recht op wonen. In deze tijd kunnen we ons dat niet meer veroorloven”, vindt hij.
Veel gemeenten proberen bezwaren weg te nemen door in gesprek te gaan met de buurtbewoners. Dat werkt niet altijd. De Jonge wil daarom af van de mogelijkheid om bij de rechter in hoger beroep te gaan tegen de Omgevingsvergunning. Omwonenden proberen volgens hem vaak zo lang mogelijk door te procederen in de hoop dat vertraging van een project leidt tot afstel.