BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Nederland moet geen lagelonenland worden

08-04-2024
door Redactie
GAzet

Medio januari publiceerde de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 haar rapport ‘Gematigde groei’. De commissie heeft scenario’s voor Nederland in kaart gebracht, net als de manieren waarop de overheid hier invloed op kan uitoefenen. Minister Van Gennip is van mening dat de bevolkingsgroei dwingt tot duidelijke economische keuzes.

Karien van Gennip minister vanSociale Zaken en Werkgelegenheid
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Minister Van Gennip: “Ik vind dat we veel meer moeten kijken of economische activiteiten bijdragen aan de samenleving die we willen zijn. We hebben echt een probleem als het voor werkgevers aantrekkelijker is om drie medewerkers uit Oost-Europa te halen dan te investeren in een robot. Nederland moet geen lagelonenland willen zijn. De lusten van goedkope arbeid zijn voor de werkgever, terwijl de samenleving de lasten draagt. Dat moet eerlijker. De overheid heeft daar wat mij betreft een leidende rol in en moet het niet alleen aan de markt overlaten.”