BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Leiderschap in VEILIGHEID

26-03-2024
door Redactie
Nieuws

VEILIGHEID. Dat woord wordt door leden van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) met hoofdletters geschreven. Een begrip waar alle leden zich sterk voor maken en kennis daarover zoveel mogelijk willen delen. Dat wordt nog eens onderstreept door de VSB Commissie Veiligheid die speciaal is bedoeld om kennis over veiligheid met elkaar te delen. De commissie werkt sectie-overschrijdend; met de activiteiten en kennisoverdracht onderstreept VSB haar positie als autoriteit als het gaat om veiligheid en veilig werken op hoogte.

Frank Klessens, Voorzitter VSB

Veiligheid en kwaliteit; dat zijn thema’s die in het VSB DNA zijn verweven en in onze structuur zijn verankerd. De wil om een veilige werkomgeving op hoogte te bieden, heeft geleid tot tal van wezenlijke ontwikkelingen in ons vakgebied. Dat begon meer dan 25 jaar geleden met de inrichting van ons Waarborgsysteem. Een systeem dat met recht zijn naam eer aandoet. Werken met een VSB-lid betekent: werken met een partner die veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en daar ook objectief op wordt getoetst.

Continu veiligheidsstreven

In hetzelfde streven naar maximale veiligheid kunnen ook de richtlijnen worden gezien waarvoor VSB aan de basis heeft gestaan. De Richtlijn Steigers en de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies zijn al belangrijke veiligheidsgraadmeters en daar wordt de op handen zijnde Richtlijn Tijdelijke Hangbruginstallaties binnenkort aan toegevoegd. De totstandkoming van deze richtlijn wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie in het kader van de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden (MDIEU). Met deze maatregel vult het kabinet één van de afspraken in uit het Pensioenakkoord met de sociale partners, namelijk dat zoveel mogelijk mensen straks gezond werkend hun pensioen kunnen bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Deze slag moet plaatsvinden op de werkvloer en in de bedrijfscultuur zelf.

Als onderdeel van het MDIEU project is besloten niet alleen een richtlijn te ontwikkelen voor tijdelijke hangbruginstallaties, maar in de toekomst ook voor rolsteigers en bouwliften. Daarnaast wordt op dit moment al de bestaande Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies ‘herontwikkeld’ of aangepast waarbij de aandacht zich met name zal richten op de scholingsstructuur voor de Monteur Ondersteuningsconstructies. De ontwikkeling van bijbehorende trainingen en examenproducten maakt ook onderdeel uit van het project als ook het verzorgen van enkele pilottrainingen.

Veiligheid: zaak van allen

VSB-leden besteden daarnaast veel aandacht aan ketenintegratie, waardoor het veiligheidsbewustzijn zich breder over de bouwketen verspreid en geprofiteerd wordt van wederzijdse kennis en ervaring. Dat zorgt tegelijkertijd voor meer snelheid, efficiency en kostenbesparingen. Al in een zeer vroeg stadium zitten VSB-leden met opdrachtgevers aan tafel om mee te denken over veiligheidsoplossingen.

Daardoor kan er ook worden nagedacht over de inzet van alternatieve methoden, technieken en hulpmiddelen die voor bepaalde situaties wellicht goedkoper of efficiënter zijn zonder afbreuk te doen aan veiligheid. Door meer in processen te denken, wordt veiligheid een vast onderdeel van het bouwproces. En dat is uiteindelijk toch wat we allemaal willen. VEILIGHEID is een zaak voor ons allemaal!

Frank Klessens
Voorzitter VSB