BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Noaberschap

21-02-2024
door Redactie
Nieuws

Als bestuurslid, respectievelijk voorzitter van een branchevereniging is het van belang dat je weet wat er speelt bij je achterban. Om dat in beeld te houden is het belangrijk om in gesprek te gaan. Zo proberen we onze bijeenkomsten altijd op tijd af te ronden, zodat er voldoende gelegenheid is om met elkaar in een informele sfeer na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Petra Geert, Voorzitter NVBU

Petra Geerts / Voorzitter NVBU

Daarnaast ben ik, vanuit mijn voorzitterschap, gestart met het bezoeken van onze leden. Een tijdrovende klus! Voordat ik ze alle 88 heb bezocht… Maar ook een erg leuke klus! Onze lid bedrijven variëren in grootte van één tot zestig medewerkers en ook de werkzaamheden variëren enorm. Uiteraard zijn ze allemaal als hoofdaannemer actief in de bouw. Het merendeel van de collega’s is daarbij actief op het gebied van zowel nieuwbouw als verbouw en onderhoudswerk. Maar waar de één zich heeft gespecialiseerd in catalogus nieuwbouwwoningen, is de ander vooral actief in de restauratie van monumentale panden. Weer een andere collega doet vooral onderhoudswerk voor woningbouwverenigingen en de volgende heeft naast het bouwbedrijf ook een eigen HSB-afdeling. En dan is de ene collega net gestart en de ander heeft het 100-jarig bestaan reeds gevierd. Veel overeenkomsten, maar vooral ook veel verschillen dus tussen de bedrijven onderling!

Elkaar helpen
Binnen ons verenigingsbestuur heeft een voorganger ruim tien jaar de functie van voorzitter bekleed. Hij heeft ook altijd veel tijd gestoken in het bezoeken van de lid bedrijven, en na tien jaar ken je ze dan zeker allemaal. Inmiddels is hij met pensioen en biedt nog de helpende hand bij het bedrijf wat nu geleid wordt door zijn broer.

Recentelijk heeft hij de toegevoegde waarde laten zien als je elkaar kent. Vorig jaar namelijk werden we geconfronteerd met een wel hele nare situatie binnen één van onze lid bedrijven. Waar deze vof tot begin vorig jaar geleid werd door vier personen, bleef na het pensioen van de ene vennoot en het overlijden van twee andere vennoten, er nog één directielid over voor het leiden van dit mooie bedrijf. Emotioneel en praktisch gezien een hele opgave. De eerder genoemde voorzitter bood direct zijn hulp aan en ondersteunt nu nog steeds in de praktische zaken. Ik vind dit het ultieme voorbeeld van betrokkenheid binnen onze vereniging.

Als ik de leden vraag waarom ze lid zijn van de NVBU komen er toch eerst zaken naar voren als: het staan voor een gemeenschappelijk belang, geïnformeerd willen worden over bijvoorbeeld veranderende wetgeving of het gebruik kunnen maken van de diensten die de vereniging biedt. Wat er nu gebeurt in de vorm van de hulp die onze oud-voorzitter biedt, stijgt in mijn ogen uit boven alle algemene zaken. Het is een voorbeeld van elkaar kennen en daarom de drempel over kunnen stappen om elkaar te helpen.

Elkaar kennen, de verbinding zoeken met elkaar, de kennis en ervaring die we hebben met elkaar kunnen delen. In deze tijd, waar het ‘noaberschap’ niet meer zo vanzelfsprekend is, wordt dat steeds belangrijker.

Petra Geerts
Voorzitter NVBU