BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Minder projecten op tijd en binnen budget klaar

30-10-2023
door Redactie
Nieuws

Mkb-bedrijven in de bouwsector hebben meer moeite om projecten binnen tijd en budget op te leveren. Nu wordt 73 procent van alle bouwprojecten tijdig en binnen budget opgeleverd, in 2021 was dit nog 85 procent. Hoge bouwkosten en personeelstekort lijken de voornaamste oorzaken van deze ontwikkeling. Dit blijkt uit de resultaten van het Exact MKB Barometer onderzoek, dat tweejaarlijks wordt uitgevoerd.

“De huidige economische situatie drukt een flinke stempel op de bouwsector”, zegt Remco Kroes van Exact. “Inflatie en krapte op de arbeidsmarkt raken mkb’ers in de bouw en dat zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om projecten binnen tijd en budget op te leveren. Hoewel met 95 procent bijna alle mkb-bouwbedrijven dit jaar een neutrale, dan wel positieve nettowinstmarge verwachten, zien we ook dat 67 procent worstelt met de inflatie. Een grote groep ondernemers, 37 procent, geeft aan de hogere prijzen maar beperkt door te kunnen berekenen aan hun klanten en 30 procent laat weten dat de verkopen afnemen door de stijgende prijzen.”

De hoge prijzen voor bouwmaterialen zijn met 59 procent de belangrijkste zakelijke uitdaging van mkb-bouwbedrijven. “Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van ons laatste onderzoek in 2021, toen een kwart aangaf te worstelen met hoge prijzen voor bouwmaterialen. En dat terwijl we destijds middenin corona zaten en prijzen van bouwmaterialen al flink gestegen waren. De resultaten uit dit onderzoek onderstrepen de ernst van de situatie, zeker gezien de grote bouwopgave waar we in Nederland voor staan.”

Achterstallige betalingen

Net als voorgaande jaren werden mkb’ers in de bouw gevraagd naar hun boekhoudkundige uitdagingen. Het tijdig laten betalen van klanten staat op de eerste plaats, 42 procent van de bouwbedrijven vindt dit lastig. Het percentage achterstallige facturen is onder bouwbedrijven met 15 procent dan ook iets hoger dan het mkb-gemiddelde van 11 procent.  ​

Voor het eerst werden respondenten van het MKB Barometer onderzoek gevraagd naar hun mening over verantwoord ondernemen. Met recht een hot topic, want 63 procent van bouwbedrijven geeft aan dat verantwoord ondernemen een belangrijke bedrijfsdoelstelling is. “Kijken we naar het beleid dat bouwbedrijven in het mkb voeren, dan zien we dat dit met name gericht is op duurzaamheid en het verkleinen van de CO2-voetafdruk. 47 procent van de bouwbedrijven zet daarop in”, zegt Kroes.

Digitalisering heeft prioriteit

Uit het MKB Barometer onderzoek blijkt dat naast het werven van nieuwe collega’s, digitalisering een belangrijk middel is om bedrijfsdoelstellingen in 2023 te behalen. De helft van alle mkb-bedrijven geeft aan dat digitalisering van het bedrijf een hoge prioriteit heeft. “Kijken we specifiek naar de koppeling tussen bouwplaats en kantoor dan geeft 31 procent van de ondernemers aan dat deze momenteel goed of volledig aan elkaar gekoppeld zijn. Daar valt dus nog veel winst te behalen. Een derde van de ondernemers laat weten dat vooral het aanpassen van processen de digitalisering in de weg staat.”