BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Duurzaam kijkje in de toekomst

27-09-2023
door Redactie
Nieuws

Als voorzitter van bovatin, de Bond voor Aannemers in Tegelwerken in Nederland, heb ik ieder jaar in september het voorrecht om in Bologna ‘Cersaie’ te bezoeken. De internationale expositie die jaarlijks door de Italiaanse keramische industrie wordt georganiseerd. In de mooie Noord-Italiaanse stad presenteren zij hun collecties wand- en vloertegels en badkamersanitair. Een gerenommeerde beurs, want al 40 jaar komen handelaren en vertegenwoordigers van over de hele wereld om te zien welke kleuren, maten en technieken de komende jaren de trends bepalen.

Gerard Reus, Voorzitter Bovatin

Op het moment van het schrijven van deze column, is Cersaie twee dagen op weg. En tijdens die twee dagen zijn mij een aantal zaken duidelijk geworden. Hoewel klimaatverandering ons dwingt om maatregelen te nemen en we de CO2-reductie goed inhoud moeten geven, hebben Europese keramiekproducenten ‘last’ van Brussel. Volgens verschillende sprekers is de tegelindustrie daar een sprekend voorbeeld van. “Wij investeren volop in nieuwe technologie en de energietransitie om aan de regels te kunnen voldoen, terwijl producenten in China en India de verduurzaming voor zich uit blijven schuiven. Dat ongelijke speelveld zit ons in de weg”, aldus de managing director van Confidustria Ceramica, de brancheorganisatie van Italiaanse keramiekproducenten.

Duurzaamheid

Aan de andere kant leert een snelle eerste rondgang over de beurs dat producenten en toeleveranciers veel innovaties richten op duurzaamheid. Van materiaalgebruik en slimme en zuinige vloer- en wandverwarming tot lijmen die met minder grondstoffen dezelfde prestaties leveren. Mooi om te zien dat onze sector blijft innoveren en investeren, ook in de verwerkers van de tegels, die steeds groter en zwaarder worden. Was ooit 30 x 30 cm de standaard, anno 2023 slaat de markt ons om de oren met slabs van 1 bij 3 meter. Tegels zijn een halfproduct, het vakmanschap van de tegelzetter is noodzakelijk om die tegels goed te verwerken. Om dat veilig en verantwoord te kunnen doen, bieden gereedschapproducenten inmiddels talloze til- en hulpmiddelen. Producten die wij als brancheorganisatie dan ook van harte aanbevelen en het gebruik ervan stimuleren onder onze leden. Ook duurzaam werken is dus een belangrijk thema in onze sector en het maakt me trots te zien dat ook daarin blijvend geïnvesteerd wordt.

Meerwaarde van tegels

In het kader van duurzaamheid kan ik overigens nog melden dat bovatin heeft besloten de publiekscampagne ‘Meerwaarde van tegels’ hernieuwd voort te zetten. Keramische tegels zijn namelijk de best renderende vloerbedekking op vloerverwarmingssystemen. Dat is inmiddels uit verschillende onderzoeken gebleken. De warmtedoorgifte van keramiek is beter dan die van laminaat, pvc, vloerbedekking en hout. Het maakt tegels de ideale vloer- en wandbedekking voor duurzame gebouwen met lagetemperatuurverwarming zoals warmtepompen.

En voor de uitstraling hoeft geen gebouweigenaar het te laten, want wat ik hier op de verschillende stands allemaal heb gezien… Kleuren, patronen, reliëf en structuren in de tegels. Daar wordt een tegelzetter als ik wel blij van!

Oh, en misschien een leuke primeur: de kleur van 2024 wordt abrikoos. Dan kunt u daar alvast rekening mee houden.

Gerard Reus

Voorzitter Bovatin