BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Stagepact mbo

22-08-2023
door Redactie
GAzet

Een passende stagevergoeding, genoeg stages, betere stagebegeleiding en uitbannen van stagediscriminatie. Dat zijn de targets van het onlangs gesloten Stagepact mbo.Mbo-studenten krijgen een passende vergoeding voor hun stage, met minimaal een onkostenvergoeding. Daar bovenop gaan werkgevers en werknemers aan de slag om een vergoeding in de CAO op te nemen. Daarbij komt er meer aandacht voor het realiseren van voldoende stageplekken én betere stagebegeleiding. Als laatste moet een pakket aan maatregelen stagediscriminatie in het mbo tegengaan; hierbij dragen scholen, (leer)bedrijven en de overheid gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor gelijke mogelijkheden voor iedere student.

Het Stagepact mbo met zo’n 55 maatregelen en afspraken is ondertekend door een brede groep van jongerenorganisaties, mbo-scholen, bonden, docenten, werkgevers en overheden. Het Stagepact mbo is gelijktijdig met de bredere Werkagenda mbo  gesloten en loopt tot 2027.

Minister Dijkgraaf: “Met dit Stagepact zetten we grote, merkbare stappen vooruit voor mbo-studenten. De kracht van het pact zit in het brede draagvlak en de gezamenlijke verantwoordelijkheid; overheid, scholen en het bedrijfsleven. Leren in de praktijk is een onmisbaar onderdeel in het onderwijs. Voor veel mbo-studenten is het vaak zelfs de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Dit Stagepact kan ervoor zorgen dat het een veilige, waardevolle en positieve ervaring wordt. Bedrijven en de samenleving hebben later veel profijt van met name deze studenten, die als goed opgeleide en innovatieve vakmensen oplossingen bedenken en maken voor de uitdagingen van morgen.”