BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Samen sterker

23-08-2023
door Redactie
Thema’s

De bouw heeft de Coronacrisis goed doorstaan. Met wat aanpassingen hebben bouwbedrijven de omzet kunnen vasthouden en vaak zelfs zien groeien. Tot zover het goede nieuws. Aan de andere kant zijn er veel uitdagingen. Het tekort aan vaklieden blijft een aandachtspunt, dat nog wel even zal aanhouden. Dat heeft een direct effect op de loon- en prijsontwikkeling. Bovendien zijn bouwmaterialen mede als gevolg van de oorlog in de Oekraïne flink duurder geworden.

Een al jarenlang terugkerend onderwerp is de Omgevingswet en de daarmee verbonden invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Er is eindelijk duidelijkheid over de invoeringsdatum. Wat je ook van de Wkb vindt, bij onzekerheid is niemand gebaat. Een definitieve invoeringsdatum betekent dat de bouw in beweging moet komen.

Peter Ligthart

In samenwerking met de Aannemersfederatie en de collega’s van NVBU pakt MKB Bouw die handschoen op. Er is nog steeds subsidie beschikbaar voor proefprojecten en daar kunnen ondernemers zich nog steeds voor aanmelden. Maar niet alle bedrijven hebben op korte termijn projecten die daarvoor in aanmerking komen. Om die bedrijven ook de kans te bieden zich optimaal voor te bereiden worden zogenaamde proeftuinen georganiseerd. Dat zijn workshops waarin we proberen het proces van planvoorbereiding tot en met oplevering zo goed mogelijk na te bootsen. In een sessie van tweemaal 2,5 uur doorlopen we aan de hand van een concreet project alle stappen. Het zijn workshops dat wil zeggen dat de deelnemers een actieve rol hebben.

Aannemers in de B&U, in de infra en zeker leden van MKB Bouw, jullie zullen dan wel thuis moeten geven. Pak de Wkb stevig vast, omarm het en zorg dat jullie voorbereid zijn om wat onherroepelijk komen gaat. Als je niet in het water springt kun je niet leren zwemmen. Laat je niet bang maken door wat anderen roepen, maar ervaar het zelf.

Ondernemer centraal

De proeftuinen zijn een mooi voorbeeld van wat MKB Bouw kan betekenen voor MKB bouwbedrijven. En wat bedrijven samen voor elkaar kunnen betekenen. MKB Bouw stelt de ondernemer centraal. Centraal in een netwerk van echte ondernemers die bereid zijn kennis en ervaringen te delen. Het MKB maakt het verschil. MKB Bouwbedrijven bieden regionale werkgelegenheid en dragen echt bij aan leefbaarheid. Wij geloven in de meerwaarde van het MKB. Omdat het de vakmensen zijn die de wereld mooier maken.

MKB Bouw zet zich in voor een sterk ondernemersklimaat met:

  • gelijke kansen voor het MKB,
  • oog voor de toegevoegde waarde van het MKB bouwbedrijf,
  • minder regeldruk,
  • vertegenwoordiging bij de CAO.

Binnenkort begint het cao-seizoen weer. Met de actuele ontwikkelingen is een goede cao meer dan ooit van groot belang. Voor de medewerkers omdat we de bouw graag aantrekkelijk willen houden, maar zeker ook voor de ondernemers die willen weten waar ze aan toe zijn. Via de Aannemersfederatie is MKB Bouw betrokken bij de cao-onderhandelingen.

De titel van deze column is: ‘Samen sterker’. Dan denkt u misschien dat de verkiezingsstrijd ook MKB Bouw al in de greep heeft. Natuurlijk kijken we gespannen uit naar wat de verkiezingen en een mogelijk nieuw kabinet gaat brengen. Maar samen sterker geldt vooral MKB bouwbedrijven. Dat is meer dan ooit nodig en dat is waar we bij MKB Bouw voor staan.

Peter Ligthart

Verenigingssecretaris MKB Bouw