BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Wij verlenen toegang tot veilige werkplek”

25-07-2023
door Redactie
Jong en ondernemend

De ene dag monteert hij samen met een collega een kleine steiger bij een woonhuis voor een schilder, de volgende dag bouwt hij op grote hoogte aan een steigerconstructie voor restauratiewerk aan een oude gevel. Het is juist die afwisseling die het werk voor Pascal Gerards zo aantrekkelijk maakt. “Bovendien is het echt mensenwerk en daar kan ik enorm van genieten. Gezellige collega’s, maar ook bij klanten thuis aan tafel voor een kopje koffie tijdens de pauze.”

Tekst: Geert Hilferink
Foto’s: Kees Stuip

jonge vakmanPascal kwam via het uitzendbureau in Apeldoorn bij De Spindel Steigers terecht. “Ik had daarvoor via hetzelfde uitzendbureau containers geladen en gelost en kreeg de vraag of ik hier aan de slag wilde gaan. De rest laat zich raden, want ik ga vijf jaar na die vraag nog steeds iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”

Veilige constructie monteren

Om zijn werk goed en veilig te kunnen uitvoeren, volgde de nu 30-jarige steigermonteur de opleiding tot tweede monteur steigerbouw. “Die opleiding is belangrijk omdat je leert hoe een veilige steigerconstructie is opgebouwd en hoe je zo’n veilige constructie monteert. Een belangrijke basis voor mijzelf om het werk veilig te kunnen doen.”

Minstens zo belangrijk is het voor Pascal om een veilige werkplek voor anderen te creëren. “Dat maakt ons werk echt waardevol. Wij zorgen er voor dat andere professionals en soms ook particulieren, veilig hun werk kunnen doen of een klus kunnen klaren op een plek waar ze anders niet kunnen komen. Dat geeft mij persoonlijk echt wel voldoening.”

Investeren in kennis

Als alles volgens planning verloopt, start Pascal eind dit jaar met de opleiding tot eerste monteur steigerbouw. “Ik vind het belangrijk om mijn eigen kennis te vergroten en meer verantwoordelijkheid binnen het werk te mogen nemen. Daarvoor krijg ik bij De Spindel de mogelijkheid, dus die kans grijp ik met beide handen aan.”

Aan het investeren in kennis wordt door Pascals werkgever veel aandacht besteed. “We werken met een redelijk klein team, maar willen wel altijd kwaliteit leveren. Daar hoort voor mijn baas bij dat je er voor zorgt dat de medewerkers die het werk doen, hun werk goed doen. Ons werk is toch het visitekaartje van het bedrijf.”

jonge vakman

Gevarieerde opdrachten

De projecten waar de steigerbouwers van De Spindel hun werk doen, variëren van renovatie en nieuwbouw tot soms ook industriële werken. “Eigenlijk is podiumbouw het enige dat we niet doen, verder komt er echt van alles voorbij. Die afwisseling vind ik prachtig. Zo hebben we vorig jaar een nieuwbouwproject met 42 woningen gedaan en daar ben ik trots op.”

Het werk van de steigermonteur is geen dag hetzelfde. “Bovendien kom ik op plekken waar andere mensen niet zomaar komen en dat zie ik wel als een voorrecht. Soms uitdagend en een hele puzzel, maar ook daarvoor geldt dat het mij juist enorm trekt. Ik hou van hard werken, dat heb ik altijd gedaan”, zegt Pascal enthousiast.

“Ik kom op plekken waar andere mensen niet zomaar komen en dat zie ik wel als een voorrecht”

Echt mensenwerk

Als Pascal straks zijn opleiding tot eerste steigermonteur heeft gevolgd en afgerond, wil hij die nieuwe kennis en kunde voor zijn werkgever blijven inzetten. “Met dat diploma op zak, heb ik meer verantwoordelijkheid en zie ik mezelf nog heel wat jaren bij De Spindel werken. Ik weet dat die functie het hoogst haalbare binnen De Spindel Steigers is, maar dat is zeker geen probleem. Het is een mooi bedrijf en we werken voor veel verschillende klanten, groot en klein. Ook daarin schuilt voor mij de charme van het werk. De steigerbouw is in mijn ogen echt mensenwerk.”

De persoonlijke contacten blijven bij De Spindel Steiger niet beperkt tot de collega’s, zegt Pascal. ‘Wij zitten regelmatig bij mensen thuis aan tafel om tijdens de pauze een kopje koffie te drinken. Misschien niet het eerste wat je verwacht bij de steigerbouw, maar het is ook echt mensenwerk.”

jonge vakman

“Fijne werkgever”De Spindel Steigers in Bunschoten is gespecialiseerd in (de)montage, verhuur en verkoop van steigers en steigermateriaal. Hoewel de meeste werken zich bevinden n Amsterdam, het Gooi en de provincie Utrecht, werkt het bedrijf landelijk. Het bedrijf is aangesloten bij de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) en werkt volgens de Richtlijn Steigers. Daarnaast is De Spindel Steigers VCA-gecertificeerd.

Bij het mkb-bedrijf werken vier steigermonteurs in vaste dienst en worden zes steigermonteurs vast via het uitzendbureau ingehuurd. “We hebben een mooi team en werken echt in een fijn bedrijf. Er is veel aandacht voor ons als medewerkers, zo kunnen we beschikken over goede auto’s en materialen. De directie vindt het ook belangrijk om de waardering voor ons te laten blijken. Zo zijn we met het hele bedrijf naar het buitenland geweest om een bezoek te brengen aan de fabriek van Layer. En met de aanhang erbij zijn we ook al een weekend in de Efteling geweest. Daaruit blijkt dat we gewaardeerd worden als medewerkers en dat motiveert enorm.”