BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Vleermuis: volgende stikstof debacle?

29-06-2023
door Redactie
Nieuws

We weten dat het ondernemersklimaat in Nederland ons de nodige uitdagingen biedt. Wet- en regelgeving bepalen voor een overgroot deel de slagkracht van MKB-bedrijven. Als het om wetten, regels en procedures gaat, lijkt de bouwsector helemaal het kind van de rekening te zijn. En of het allemaal nog niet genoeg is, dient zich binnen de bouwsector de volgende handrem aan: de Wet natuurbescherming, voorheen beter bekend als de Flora- en Faunawet.

Twee jaar geleden werd het Nationaal Isolatieprogramma gelanceerd; een deltaplan om de bestaande woningvoorraad van Nederland slimmer, sneller en socialer te verduurzamen. Ook wij als isolatiesector werden door de overheid uitgedaagd onze rol in deze opgave proactief op te pakken. Om de doelstelling van het Nationaal Isolatieprogramma te kunnen realiseren, dient de isolatiesector de uitvoeringscapaciteit binnen vijf jaar met factor 3 te verdubbelen. Ga er in een tijd van een chronisch tekort aan vakbekwaam personeel en stijgende grondstof- en materiaalkosten maar aan staan…

Het zal duidelijk zijn dat VENIN Isolerend Nederland de laatste jaren hard aan de weg timmert de sector klaar te stomen voor de komende uitdagingen in de energietransitie. En het werkt! Isolatiebedrijven werken structureel aan het vergroten van de uitvoeringscapaciteit, werken onderling veel meer samen dan voorheen en doen makkelijker investeringen.

Wet natuurbescherming

Geen CO2-vuiltje aan de lucht zou je bijna zeggen… Helaas, twee jaar geleden deed een rechter uitspraak in een zaak waarin een isolatiebedrijf mede verantwoordelijk werd gehouden voor het niet volgen van de Wet natuurbescherming. Een wet die reeds vijftien jaar bestaat, maar waar niemand eigenlijk mee bezig was. De zaak ligt nu voor bij de Raad van State en het wachten is op een definitieve uitspraak.

Het gaat specifiek om soortenbescherming in relatie tot het isoleren van een woning. We hebben het concreet over de vleermuis, gierzwaluw en huismus. Deze dieren zijn medebewoners van onze woningen en vestigen zich in de spouwmuur of onder het dak. Op zich niet een probleem, ware het niet dat het om beschermde diersoorten gaat. Een woningeigenaar die wil verduurzamen, moet vooraf in kaart laten brengen of er beschermde diersoorten in de woning aanwezig zijn.

Dit betekent dat een ecoloog een seizoen lang in kaart brengt of er tijdens de winter- en kraamperiode beschermde diersoorten aanwezig zijn. De kosten voor een dergelijk onderzoek variëren afhankelijk van de grootte van de woning tussen de € 6.000,- en € 15.000,-. Stel dat na een jaar blijkt dat je de woning mag verduurzamen, dan betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de € 2.000,- en € 4.500,-. Het isoleren van je woning wordt dus veel duurder dan sec de kosten voor isolatie.

Handrem

Uit onderzoek blijkt dat als je als particuliere woningeigenaar een jaar lang moet wachten voordat je de woning mag isoleren en duizenden euro’s moet betalen voor een ecologisch onderzoek, 96% van de woningeigenaren besluit de woning niet te verduurzamen. Laat staan als je een slecht geïsoleerde woning bezit en een beperkt inkomen hebt. Kortom, nu de isolatiesector in de zesde versnelling staat, wordt er hardhandig aan de handrem getrokken. Hoe om te gaan met uitstel van uitvoering van minimaal een jaar en daar bovenop het wegvallen van minimaal 60% van je verwachte omzet?

“Ach, wat vervelend voor de isolatiesector”, zal u denken. Helaas heb ik slecht nieuws voor alle sectoren die werkzaamheden uitvoeren aan de gevel of het dak van bestaande woningen. Gevels voegen, kozijnen, dakpannen of daken vervangen, airco’s, warmtepompen, zonwering of zonnepanelen plaatsen. Wanneer er geen onderzoek naar beschermde diersoorten is gedaan, mag u de bovenstaande werkzaamheden in acht van de twaalf maanden van een kalenderjaar NIET uitvoeren. Met andere woorden; wat initieel een probleem van de isolatiesector leek, is een probleem voor het overgrote deel van de bouwsector die zich op het energetisch renoveren van bestaande woningen richt. Hierbij nodig ik alle sectoren die het betreft uit binnenkort samen om de tafel te gaan zitten. Een tweede stikstof debacle kunnen we, los van alle bestaande uitdagingen rondom wet- en regelgeving, missen als kiespijn.

Piet-Jan Dijkstra

Voorzitter VENIN Isolerend Nederland