BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Je bouwt een woning samen”

12-04-2023
door Redactie
Jong en ondernemend

Samenwerken met andere disciplines op de bouw is voor Lieke en Patrick IJpelaar de normaalste zaak. “Je moet wat voor elkaar over hebben en elkaar willen helpen. Je bouwt een woning immers samen, dus als een aannemer vraagt of ik een extra hijsje kan doen, maak ik daar tijd voor. Onze kraan staat er toch”, zegt Patrick, die samen met zijn vrouw Lieke IJpelaar Lijmwerken in Rijen runt.

Patrick en Lieke IJpelaar van IJpelaar Lijmwerken

Patrick en Lieke IJpelaar leiden gezamenlijk het lijmbedrijf.

Tekst: Geert Hilferink
Foto’s: Kees Stuip

Naast de voordeur prijkt prominent het logo van Gebouwschil Nederland (GNL), de brancheorganisatie waarbij IJpelaar Lijmwerken is aangesloten. “We hechten aan kwaliteit en dat willen we uitstralen. Daar hoort voor ons ook bij dat we zijn aangesloten bij een branchevereniging”, zegt Lieke. IJpelaar Lijmwerken was altijd aangesloten bij de Vereniging Kalkzandsteen Lijmbedrijven (VKL), die is opgegaan in GNL.

VCA en KOMO

Binnenkort hopen Patrick en Lieke ook het VCA-keurmerk en de KOMO-certificering te mogen voeren. “We zijn nu bezig met het verkrijgen van deze keurmerken. We werken al vele jaren volgens de normen. Regelmatig zeggen onze opdrachtgevers dat we alles al doen wat we moeten doen om ervoor in aanmerking te komen. We hopen binnenkort de administratieve procedures af te ronden”, zegt Lieke.

Om ervoor te zorgen dat IJpelaar Lijmwerken ook in de komende jaren kan bieden wat hun opdrachtgevers vragen, wordt er op verschillende projecten met een WKB-app gewerkt. “Daar krijgen we uiteindelijk toch mee te maken en daarop willen we goed voorbereid zijn. Samen met de partners op die projecten kunnen we nu al ervaringen opdoen en delen”, zegt Patrick.

Zelf opleiden

Het meest belangrijk voor het ondernemerspaar is de kwaliteit van het werk dat hun medewerkers leveren. “Daarom leiden wij ook zelf alle medewerkers op. Zij moeten op de projecten werk afleveren dat voldoet aan onze eisen. Dat kun je alleen bereiken door ze zelf te leren wat volgens ons die kwaliteit inhoudt”, zegt Patrick, die zelf het vak leerde van zijn vader.

“We hechten aan kwaliteit en dat willen we uitstralen. Daar hoort voor ons ook bij dat we zijn aangesloten bij een branchevereniging.”

De ‘leerlingen’ die Patrick eerder als leermeester het vak leerde, zijn inmiddels zelf leermeester voor de nieuwe collega’s. “Mooi om te zien dat zij ook die kwaliteit als uitgangspunt nemen. Het gaat niet om de snelheid, maar om netjes lijmen”, zegt Patrick. Lieke vult aan: “Onder netjes lijmen verstaan wij vlak, strak en luchtdicht, of in ieder geval zo luchtdicht mogelijk, lijmen.”

Anders dan anderen

Waarmee IJpelaar Lijmwerken zich echt onderscheidt van andere kalkzandsteen lijmbedrijven is het ‘wagenpark’. “We hebben zelf een aantal mobiele Spierings kranen in huis waarmee we op de bouw de blokken zelf kunnen opperen. Dat maakt ons erg flexibel omdat we zelf de kalkzandsteenblokken kunnen opperen waar en wanneer we willen. Bijvoorbeeld op de verdiepingsvloer zodat we met een kleine lijmkraan verder kunnen werken. Daar heeft de aannemer geen omkijken naar”, zegt Lieke.

Voordeel van het altijd paraat staan van een mobiele torenkraan is dat kapotte of gescheurde blokken zo vervangen kunnen worden door hele blokken. Binnen ons team mogen zeven collega’s werken met de mobiele kranen dus zo kunnen we ons materieel goed verdelen over de werken die we uitvoeren.”

Partners profiteren

Van de aanwezigheid van de mobiele kranen profiteren niet alleen de lijmers van IJpelaar, ook voor de hoofdaannemer of andere partijen op de bouw levert het vaak voordeel op. “Het gebeurt wel eens dat we gevraagd worden om iets te verplaatsen of een lading van een vrachtwagen te halen, die toch geen eigen kraan heeft om de materialen te lossen. Het scheelt de aannemer dan de inhuur van een aparte torenkraan. Zeker als ze dat op tijd vragen, kunnen wij zo’n klusje vaak aan het eind van de dag of tijdens een pauze wel even doen. En daar doen we ook niet moeilijk over. Wij zijn er toch met de kraan dus een extra hijsje is dan zo gedaan”, zegt Patrick.

Lieke vult aan dat die hulp niet ten koste mag gaan van het eigen werk. “Als de jongens bezig zijn, moeten de anderen wel even geduld hebben. Wij hebben ook een planning die we moeten halen. Maar als we wel even tijd hebben, helpen we graag. We moeten immers wel wat voor elkaar over hebben op de bouw.” Daarom draaien de medewerkers als ze klaar zijn met het lijmwerk meestal ook de stempels en balken in de woning die nodig zijn voor de onderstempeling van de vloeren. Patrick: “Dan hoeft de aannemer dat ook niet te verzorgen en kan hij daarna direct door met zijn werk.”

“Het gaat niet om de snelheid, maar om netjes lijmen.”

Dringend op zoek naar locatie

Kijkend naar de toekomst zien Patrick en Lieke nog plek voor maximaal twee koppels erbij. “Dan zijn we met zo’n 25 mensen en daarmee blijft het overzichtelijk. Wij moeten wel controle kunnen houden op de werken. Overigens staat die uitbreiding niet heel prominent op de agenda”, zegt Patrick.

“Dat staat onze zoektocht naar een geschikte bedrijfslocatie wel”, zegt Lieke. “Het bedrijf is nu hier in ons woonhuis gevestigd, maar we willen een eigen bedrijfspand met daaromheen ruimte voor onze mobiele kranen en lijmkranen. Daarvoor huren we nu een stuk braakliggend terrein in Rijen, maar dat is verre van ideaal. Een eigen locatie heeft absoluut de prioriteit, al hebben we natuurlijk het liefst dat ons materiaal continu op de projecten staat, want stilstaand materiaal willen we liever niet.”

 

Meer groeiambities

De vader van Patrick begon in 1997 met een eigen lijmbedrijf. “Ik zat in die tijd nog op school, maar hielp in de avonden en op zaterdagen al wel mee. Op het Koning Willem I College heb ik vervolgens mijn mbo-diploma Kraanmachinist gehaald. Dat was in die jaren nog een officiële en volledige mbo-opleiding, tegenwoordig moet je een certificaat halen om een kraan te mogen bedienen. Na de opleiding ben ik samen met mijn vader gaan werken. Allebei een mobiele kraan en een lijmer erbij zodat we met twee koppels op pad konden. In die jaren gebruikten we nog geen kleine lijmkranen.”

In 2014 is IJpelaar Lijmwerken BV opgericht. “Ik had meer groeiambities dan mijn vader en zag volop kansen, mijn vader wilde het liever klein houden. Mijn vader besloot toen als zzp’er voor het bedrijf te gaan werken.”

Alleen in Brabant

Inmiddels heeft IJpelaar Lijmwerken ongeveer twintig lijmers die op verschillende bouwprojecten werken. “Een deel daarvan is vast, de rest zijn zzp’ers. We werken op dit moment op twaalf projecten tegelijk. Allemaal in Brabant, dat is ons werkgebied. Van Helmond tot Bergen op Zoom.”

Een bewuste keuze, zegt Lieke. “We hebben veel vaste opdrachtgevers waarvoor we werken, maar we proberen er ook voor te zorgen dat onze mensen niet het halve land door hoeven te rijden om bij hun werk te komen. We hebben verschillende zzp’ers die bij ons zijn vertrokken omdat ze in de Randstad meer konden verdienen, daarvan zijn de meestenook weer teruggekomen. Bij ons kunnen ze tot vier uur werkenen om half vijf – vijf uurthuis aan tafel zitten bij hun gezin. Dat is ook veel waard. Daarnaast merken we dat veel medewerkers tot half vijf of vijf uur werken om toch nog wat extra geld te verdienen.”

Duurzaam ondernemen

Ook voor de inzet van de mobiele kranen is het efficiënter om regionaal te werken. “We maken zo minder kilometers met onze kranen en ook de koppels zijn sneller op de bouw en weer terug. Daarnaast rijden de mobiele kranen op synthetische diesel en werken ze op de bouw op stroom. Zo proberen we zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Ook dat hoort voor ons bij de kwaliteit van IJpelaar Lijmwerken.”