BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Versnelling verduurzamen bouwmachines

17-03-2023
door Redactie
Nieuws

Er is zestig miljoen euro subsidie beschikbaar voor bouwbedrijven om over te stappen op uitstootvrije machines, zoals elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen. Dergelijk bouwmaterieel stoot geen uitlaatgassen uit, en dus ook geen stikstof. Ook voor vrachtwagens die geen stikstof uitstoten, komen meer subsidiemogelijkheden.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “We weten allemaal dat stikstof een probleem is, ook voor de bouw. Met uitstootvrije machines helpen we dat probleem steeds verder de wereld uit. Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen.”

Stikstofvrij heeft toekomst
De subsidie is nodig omdat bouwmaterieel op waterstof of batterijen vaak veel duurder is dan materieel dat op diesel draait. Bouwers kunnen met de subsidie tot maximaal 40% van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Voor kleinere ondernemers ligt dat percentage hoger dan voor grotere ondernemers, om zo ook het mkb te helpen bij de overstap. Voor de bouw heeft stikstofvrij materieel de toekomst om te kunnen blijven bouwen. Immer, als je geen stikstofruimte gebruikt, hoef je die ook niet te zoeken. Ook voor de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers subsidie aanvragen. In 2023 is daar in totaal dertig miljoen euro voor beschikbaar, vijf miljoen meer dan vorig jaar.