BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Revolutie in onze branche

23-03-2023
door Redactie
Innovatie

Strobo, de robot voor straatwerk, is een Nederlandse ontwikkeling, voor en door stratenmakers. De autonoom werkende bestratingsrobot met een productiecapaciteit van 180 m2 kent meerdere legverbanden en heeft maar één operator nodig.

Mkb ondernemers ontwikkelen een robot voor straatwerk

Robotten zullen veel werk van de vakmens overnemen.

Tekst: Arie Grevers
Foto’s: Arie Grevers

De partners in het Streetroboticsteam: Johan en Martijn De Krom (De Krom B.V.), Robert van der Meijden (MBI De Steenmeesters), Corjan Munsterman (Lo Minck Systemen BV) en Joost Groefsema (DeJongCeba).

Het voorlopige hoogtepunt van het avontuur dat het team achter StreetRobotics zes jaar geleden is gestart,  was de demonstratie op 11 november van Strobo in de Paaltjesstraat op steenworpafstand van het Evoluon in Eindhoven. Wat gebeurde er eigenlijk? In het bijzijn van Rik Thijs, wethouder voor klimaat, energie, grond en vergroening vlijde Strobo, robot voor straatwerk, officieel zijn eerste stenen. De robot, eigenlijk een grote rechthoekige doos, danste schommelend van links naar rechts en achter een schort zette Strobo de stenen voorzichtig op hun plek als eieren in een schaal.

Sprong voorwaarts

Kort voor de demonstratie hebben de leden van het team een toelichting gegeven op hun robotproject in één van de zalen van het Evoluon. De keuze voor dit congrescentrum was niet toevallig. Dit iconische, futuristische gebouw was ooit uithangbord voor technologische vooruitgang en dat is precies waar de robot volgens het team voor staat: Strobo is een sprong voorwaarts in de technologische ontwikkeling van hulpmiddelen voor de stratenmakersbranche. Niet voor niets spreken ze van een ‘revolutie in het straatwerk’.

Geboren in de praktijk

De partners van het eerste uur in het Streetrobotics-team zijn mkb’ers die allen begaan zijn met de toekomst van het stratenmakersvak. De bedrijven kennen elkaar via het lidmaatschap van wat nu branchevereniging Straatwerk Nederland is. Johan en Martijn De Krom (De Krom B.V., Etten-Leur/Eindhoven), Joost Groefsema (De Jong Ceba B.V., Opmeer) en Frenk Clemens (De Sturm BV, Bussola Groep, Zaandam) staken in 2016 de koppen bij elkaar om de balans op te maken van 8 jaar crisis in de bouw en infra. Ook de industrie was van de partij in de persoon van  Robert van der Meijden (MBI, De Steenmeesters). Hun analyse is gestoeld op waar ze in de praktijk tegenaan liepen. Tijdens de crisis hebben heel veel vakmensen noodgedwongen afscheid moeten nemen van het ambacht. Zij hebben elders een baan gevonden en komen niet meer terug. Om een jonge generatie blijvend aan de branche te binden moet je met het ambacht aansluiting zoeken bij haar belevingswereld. En zo kwam het team uit bij het idee van een robot die de fysieke belasting wegneemt en te bedienen is op een wijze die de jongeren kennen, digitaal via een touchpad.

Wethouder Rik Thijs onthult samen met het Roboticsteam de Strobo.

Seriematige productie in 2024

De partners zijn in de markt op onderzoek gegaan naar een bedrijf die voor hen zo’n robot voor straatwerk zou kunnen ontwikkelen. De prioriteit lag bij betonstraatstenen type keiformaat dat ongeveer tachtig procent van de markt  uitmaakt. Er is eerst nog geprobeerd een robot te bouwen op basis van een bestaande machine. Dat leverde niets op. Er zat niks anders op dan een geheel nieuwe robot in eigen beheer te ontwikkelen die via een tablet te bedienen zou zijn door één man of vrouw. Hiervoor is  Lominck aangetrokken, een bureau dat innovatieve systemen ontwikkelt voor onder meer industriële automatisering. Corjan Munsterman van Lominck kwam het team versterken.

De huidige Strobo is echter nog een prototype en wordt in 2023 doorontwikkeld tot de definitieve versie. Pas dan – en dat zal volgend jaar zijn – volgt seriematige productie. Tegen die tijd is ook de ontwikkeling van een vaardigheidscursus opgetuigd, waardoor afnemers optimaal rendement kunnen halen uit de robot.