BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Materieelpark van Heden en Toekomst

31-03-2023
door Redactie
Emissieloos

Op het ‘Materieelpark van Heden en Toekomst’ op Infra Relatiedagen 2023 was een tiental innovaties te zien, met name op gebied van elektrificatie van materieel. BouwBelang ging kijken op deze jaarlijkse vakbeurs die plaatsvond op 7, 8 en 9 februari in Hardenberg. Welke innovaties vielen op?

Vorig jaar is het Materieelpark van de Toekomst gelanceerd. Dat was een succes, maar de bezoekers misten wel live demonstraties. Binnen kon dat niet, daarom is het Materieelpark naar buiten verhuisd. Op het Materieelpark van de Toekomst werd alleen emissieloos materieel getoond. Maar er is nog steeds behoefte aan innovaties in fossiel aangedreven materieel. Daarom de nieuwe naam ‘Materieelpark van het Heden en de Toekomst’. Onder het kopje ‘Heden’ werd op het buitenterrein aandacht gegeven aan innovaties bij diesel-materieel. Het deel ‘Toekomst’ had de focus op emissieloos materieel. Welke opvallende innovaties op het gebied van emissieloos werken kwamen we tegen?

Mobiel zonne-energiestation van AgriPER.

Mobiel zonne-energiestation

De MSS48 (Mobile Sunpower Station) van AgriPER is een mobiel zonne-energiestation met een piekvermogen tot 25 kW per uur. Dat is voldoende voor het voeden van professioneel werkmaterieel op de bouw. Zo’n 48 zonnepanelen en lithium-accu’s met een vermogen van 50 kW zorgen voor continuïteit. Ook als de zon even achter de wolken verdwijnt, blijft de installatie leveren. Het scharnierend dek met zonnepanelen vouwt met één druk op de knop hydraulisch uit, draait zich naar het licht en volgt gedurende de dag automatisch de zon, voor het maximale rendement.

Volledig uitgeklapt is de installatie circa 14 meter breed en 8,8 meter hoog. Het geheel is gemonteerd op een robuuste dubbel-assige aanhanger. In de transportstand is de constructie ingeklapt. Je hebt dan een ‘vouwwagen’ van 4 meter hoog en ruim 2,5 meter breed. Het gewicht is ongeveer 4,5 ton. De dissel met trekoog past op de standaard aanhangerkoppeling. Standaard is de MSS48 uitgerust met aansluitingen voor verschillende stekkers.

De X-Mine Monster heeft 30 x 150 Watt LED lampen en is geplaatst op een breed rupsonderstel.

Mobiele lichtmast met LED lampen

Trime North demonstreerde de allereerste X-Mine Monster met 30 x 150 Watt LED lampen. Dit is een bijzondere op afstand bestuurbare lichtmast op een breed rupsonderstel. Hiermee werd tijdens de vakbeurs het gehele buitenterrein van het Materieelpark verlicht. De opstelling op een breed rupsonderstel zorgt ervoor dat de lichtmast veilig en stabiel blijft op alle terreinen, zodat hij ongeacht de bodemomstandigheden een helder en veilig verlichtingsniveau kan leveren. Als de lichtmast een korte klim of afdaling maakt, zal het dynamische nivelleringssysteem de mast automatisch kantelen. Dit garandeert dat de lichtmast te allen tijde perfect verticaal blijft en dat de lampen constant branden. De lichtmast is uitgerust met dertig multi directionele en verstelbare 150W energiebesparende LED-lampen. Dit komt neer op 5.700 watt licht, gemonteerd op een hydraulische en inklapbare mast van 10 meter, met een rotatie van 240 graden, die tot 24.500 vierkante meter verlichting levert. De X-Mine Monster is bij uitstek geschikt voor mijnwerkzaamheden, sloopwerkzaamheden en bouwprojecten.

Binnen was bij de stand van Trime-North onder meer nog de X-Solar mobiele lichtmast te zien. Met zijn uitklapbare zonnepanelen levert deze lichtmast van maart tot en met oktober gegarandeerd verlichting op zonne-energie. Deze lichtmast is vanaf eind mei uit voorraad leverbaar.

Energyhub met zonnepanelen en windwokkels.

BATTBOY accucontainer.

Emissieloos werken met accu-containers

Green Hybrids toonde de EnergyHub, waarmee op de bouwplaats zelf energie kan worden opgewekt, opgeslagen in accu’s en ingezet. Deze is ook leverbaar met zonnepanelen en windwokkels. De EnergyHub bestaat uit een compleet ingerichte 20ft container (10ft is ook mogelijk) met 40 KWh Lithium (Lifepo4) accucapaciteit, een dockingstation voor klein gereedschap en de opwekking van zonne- en windenergie. De container is leverbaar in huisstijl en kan voorzien worden van reclame-uitingen. De container heeft een kwart van de ruimte nodig om de accu’s ruimte te geven. De resterende ruimte is naar wens in te richten. Denk aan het opladen van elektrisch gereedschap in de nacht.

Aan de buitenzijde is de EnergyHub te voorzien van diverse aansluitpunten, lichtmasten en camera’s. De aansluitpunten zijn geschikt voor onder meer het opladen van auto’s of elektrisch materieel, of verdeelpunten elders op de bouwplaats. Ook de bouwkeet is aan de EnergyHub koppelen. Denk aan stroom voor de verlichting, koffiezetapparaat, elektrische verwarming en voeding van laptops in de bouwkeet.

Green Hybrids biedt nog een extra mogelijkheid om de bouwplaats emissievrij te maken: de BATTBOY accucontainer. Dit is een container met accu’s die elders opgeladen kan worden en overdag op de bouwplaats staat voor extra ondersteuning van de EnergyHub. De BATTBOY Zero Emission Power Systems zijn leverbaar in diverse capaciteiten: in 60, 120, 200 en 400 Kwh. Die van 60 Kwh wordt geleverd in een aanhanger. Handig meenemen dus! De zwaarste jongen biedt 400 Kwh en heeft aansluitingen van 63A en 125A waarmee peakshaving mogelijk is. Naast koop, kun je de accucontainers ook huren via 123 Machineverhuur.

Giant trilplaat GP1950E op de achtergrond. Op de voorgrond een elektrisch trilstamper.

Elektrische verdichtingsmachine

Tijdens Infra Relatiedagen liet TOBROCO-GIANT een andere bestratingskant zien in de vorm van de Giant trilplaat GP1950E. Het is de eerste elektrische verdichtingsmachine in het assortiment van de laderproducent en het startsein voor een complete lijn met elektrische trilstampers en trilplaten.

De elektrische trilplaat is uitgerust met de nieuwste 1,6 kW sterke GXE2.0H elektromotor van Honda en een lithium-ion accu. De 230 V acculader zorgt ervoor dat de lithium-ion accu van de GXE2.0H motor voor 80% binnen één uur is opgeladen. De slagkracht van 19 kN zorgt, afhankelijk van de bodemgesteldheid, voor een snelheid van 32 m/min en dat maakt de 103 kg wegende trilplaat geschikt voor het zware werk. De prestaties van deze elektrische trilplaat zijn gelijkwaardig aan de benzine of dieselvarianten.