BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Onderzoek toont aan: 50% minder CO2-uitstoot door modulaire bouw

24-01-2023
door Redactie
Nieuws

Modulaire bouw zorgt voor 50 procent minder CO2-uitstoot, vergeleken met traditionele bouw. Dat blijkt uit een analyse van de CO2 voetafdruk van Daiwa House Modular Europe. Het onderzoek is gevalideerd door het onafhankelijke milieuadviesbureau EcoReview, specialist op het gebied van Life-Cycle Assessment, milieuproductverklaringen en Environmental Product Declaration.

In Lelystad realiseerde Daiwa House 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie Centrada. Het project met de naam ‘Wonen bij LILY’ biedt onderdak aan mensen die met spoed op zoek zijn naar woonruimte. Foto: Daiwa House.

De analyse is gemaakt op basis van een gebouw van 6000 m2, met vier verdiepingen dat 75 jaar staat (levensduur voor woningen volgens de bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen). Er is daarbij gekeken naar de CO2-voetafdruk van modulaire bouw alsook traditionele bouw. Een onafhankelijke constructeur heeft beide gebouwen constructief berekend. In de berekening worden modulaire bouw en traditionele bouw met elkaar vergeleken door een constructeur op basis van volledig gelijke eisen. Het industrieel bouwen en het effect van het hergebruik van modules ten opzichte van het slopen van een pand zijn in de analyse meegenomen. De CO2-voetafdrukberekening in deze analyse is zo goed mogelijk gebaseerd op de NMD Bepalingsmethode 3.0 in combinatie met het gebruik van de CO2-emissiefactoren zoals beschreven door co2emissiefactoren.nl.

De aanname dat de CO2-voetafdruk van modulaire bouw afwijkt van traditionele bouw wordt in de analyse bevestigd. De modulaire bouwmethode leidt tot ruim 50 procent minder CO2-uitstoot dan traditionele bouw. Dit is te danken aan de materialen die worden gebruikt, het bouwproces en minder transportbewegingen van en naar de bouwlocatie. Maar vooral de waarde van de herinzetbaarheid van de modules en het demonteren in plaats van slopen, zorgen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot.

Duurzame toekomst

Nederland moet de komende jaren een enorme verduurzamingsslag maken, willen we de uitstoot onder de 1,5 graden houden. De bouwsector is verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Tegelijkertijd is er de ambitie om in Nederland tot 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Die doelstellingen van een duurzamere toekomst en een impuls voor de woningmarkt lijken in strijd met elkaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. De resultaten van het onderzoek van Daiwa House Modular Europe en EcoReview tonen aan dat duurzame groei mogelijk is, zonder in te leveren op snelheid en kwaliteit.