BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

De zero-emissiezones komen eraan

22-11-2022
door Redactie
Nieuws

Winkels, kantoren en horeca, maar ook bouwprojecten bevoorraden of pakketjes bezorgen gebeurt met onder meer bestelauto’s en vrachtwagens. Die rijden nu nog vaak op diesel of benzine en stoten dus CO2 uit. Daarom komen er vanaf 2025 zero-emissiezones in 30 tot 40 gemeenten en binnensteden in Nederland. Binnen deze gebieden moeten zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Voor een aantal emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling.

Zero-emissiezones zorgen voor schonere lucht en minder overlast van goederenverkeer in de binnenstad. Waar de gebieden komen kun je bekijken op opwegnaarzes.nl/bedrijven.

Minder vervuilend verkeer in de binnensteden is een belangrijk doel. Dit draagt bij aan schonere lucht, de bereikbaarheid en veiligheid. Het is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer. Er zijn al verschillende initiatieven om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden van waaruit alles met zo weinig mogelijk vracht- en bestelwagens en uitstootvrij bezorgd kan worden.

Haalbaar voor alle ondernemers

Ondernemers die overstappen op een uitstootvrije bestelauto of vrachtwagen kunnen gebruik maken van subsidies en hebben fiscale voordelen. Ook geldt er een overgangsregeling voor verschillende soorten voertuigen, zodat er tijd is om de overstap goed te plannen. Veel provincies en gemeenten hebben logistiek makelaars die ondernemers persoonlijk adviseren en steunen bij de overstap naar uitstootvrij vervoer.

Doe de check

Ben je in bezit van een zakelijke bestelauto of vrachtwagen? Dan wil je vast weten of het invoeren van zero-emissiezones voor stadslogistiek gevolgen heeft voor jou of jouw voertuig. Doe de check op check.opwegnaarzes.nl. In drie simpele stappen weet je direct of en wanneer jij actie moet ondernemen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de zero-emissiezones voor stadslogistiek op opwegnaarzes.nl. Hier vind je ook handige rekentools die je laten zien welke voordelen elektrisch rijden jou kan bieden.

Bekijk een video.