BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Meer bezwaren tegen bouwplannen bij Raad van State

10-06-2022
door Redactie
Nieuws

Steeds meer burgers verzetten zich via de Raad van State tegen grootschalige bouwplannen. In combinatie met personeelstekort bij het hoogste rechtsorgaan van ons land, zorgt de toename van het aantal protesten ervoor dat dergelijke plannen langer dan gewenst bij de rechters blijven liggen. Hierdoor kunnen bouwprojecten vertraging oplopen.

Het aantal bezwaren bij de Omgevingskamer, waar bouwen onder valt, steeg in 2021 naar ruim 2.300 zaken. In 2020 werden daar ruim 1.800 bezwarenprocedures ingediend.
Volgens een woordvoerder van de Raad van State neemt vooral het aantal complexe zaken toe. Het gaat daarbij vooral om de protesten tegen grote projecten zoals de bouw van woningen of windparken.

Tekort aan griffiers

Dergelijke zaken vragen veel voorbereiding van de Raad van State, maar de Raad van State kampt met een tekort aan griffiers die dit moeten oppakken. Net als andere organisaties heeft ook de Raad van State volgens de woordvoerder last van de krapte op de arbeidsmarkt.
Doet de Raad van State deze kwesties normaal gesproken binnen een jaar af, inmiddels duren vooral de complexe procedures langer dan een jaar. Dat baart de Raad van State zorgen omdat er, zolang er geen definitieve uitspraak van de Raad van State is, niet gebouwd mag worden.