BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Vakmanschap!

28-04-2022
door Redactie
Nieuws

Het ziet er naar uit dat corona de snelst vergeten (zeg maar rustig, verdrongen) crisis uit de wereldhistorie is. Er kwam een nieuwe verschrikking voor in de plaats: de inval van Rusland in Oekraïne. Wat een leed is daar aangericht… En wij? Wij bouwen door.

Ik schrijf dit in maart, dus wellicht is het allemaal nog erger- of minder erg geworden. Hoe dan ook: ik weet dat we in Nederland doen wat we kunnen, zowel als het gaat om het bieden van hulp als om het bieden van opvang. En mooi om te zien hoe het niet zelden verguisde ‘Europa’ en de slapende NAVO toch blijken te doen waar ze voor zijn – al is het met de handen op de rug gebonden. Want dat geteisterde land, met zijn dappere bevolking en president, verdienen meer…

Doorbouwen

Inmiddels bouwen wij door. Wetende dat er NOOIT 100.000 woningen per jaar gerealiseerd worden, alleen al omdat de vergunningverlening dat tempo niet haalt. En omdat er gewoon een tekort aan vaklieden is. Ook het onderzoeksinstituut van de bouw EIB bevestigt dat. “Laten we ze dan van buiten Europa halen!”, roepen sommigen. Wat een onzalig idee… Diep geworteld in het gedachtegoed dat het uitsluitend om ‘handjes’ gaat. Maar tegelwerk – en ook dat van andere bouwbranches – gaat niet alleen om handen, en dat geldt voor het meeste werk in de bouw. Er is inzicht voor nodig, ervaring, kennis en het vermogen om in te schatten of een creatieve oplossing echt wel beter is dan even niet doorgaan.

Natuurlijk, er is werk dat onder toezicht kan worden uitgevoerd en uitsluitend op routine is gebaseerd. Maar zoveel is dat niet… Dus laten we doorgaan met opleiden, met het leermeesterschap, en ALS we mensen uit andere Europese landen opleiden, laten we dat dan ook goed doen!
BOVATIN heeft I&O Research onderzoek laten doen naar wat de particuliere klant belangrijk vindt aan de tegelzetter. Kwaliteit staat daar ruimschoots bovenaan, net als communicatieve vaardigheden. Garantie ook, net als het lidmaatschap van de brancheorganisatie. Prijs? Veel en veel minder belangrijk dan u en ik hadden verwacht… Vakmanschap! Daar gaat het om…

Gerard Reus
Voorzitter BOVATIN