BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Rookmelders vanaf 1 juli verplicht in alle woningen

25-04-2022
door Redactie
Nieuws

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in alle bestaande woningen. Ook woningcorporaties moeten dus voor die tijd alle huurwoningen hebben voorzien van rookmelders.

Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle bestaande woningen (artikel 6.21, lid 6, Bouwbesluit 2012). Het gaat om rookmelders die voldoen aan EN 14604. Dit mogen rookmelders op batterijen zijn. Deze rookmelders moeten worden aangebracht op elke bouwlaag in ruimten waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woning. Dat betekent dus dat over een paar maanden alle woningen rookmelders moeten hebben op elke woonverdieping. Woningcorporaties die nog geen actie hebben ondernomen wordt geadviseerd dit snel te doen, want de levertijd op rookmelders kan oplopen tot 3 à 4 maanden. Vervolgens moeten de rookmelders ook nog worden geplaatst.

Wat als huurders weigeren?

In sommige gevallen weigeren huurders toegang tot de woning waardoor het plaatsen van rookmelders lastig is. Woningcorporaties blijven in dat geval toch verantwoordelijk voor de veiligheid van de woning én voor de verplichting om iedere woning van rookmelders te voorzien. Aedes, vereniging van woningcorporaties, adviseert om samen met de brandweer een rondje te maken langs de woningen.
Laat installateurs verder altijd een rookmelder meenemen. Moet bijvoorbeeld de cv-ketel worden gerepareerd of een ruit worden vervangen? Zorg dan dat de monteur een rookmelder in de auto heeft liggen en laat hem die direct plaatsen. In extreme gevallen kan via de rechter toegang tot de woning worden verkregen. Dit is uiteraard een laatste redmiddel.
Tot slot wordt geadviseerd aan woningcorporaties om goed te registreren wanneer en waar rookmelders zijn geplaatst. Na tien jaar moeten de rookmelders namelijk vervangen worden. Ook is het handig een foto na plaatsing te maken, als bewijslast voor het woningdossier, mochten bewoners de melder zelf weghalen.