BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Ik heb zelf ook aan de gevel gestaan”

08-03-2022
door Redactie
Jong en ondernemend

Als Sander Verhagen en Wim Haverhals elkaar tijdens een metselwedstrijd in Ede toevallig ontmoeten, kunnen ze niet vermoeden dat ze begin 2020 beginnen aan een overnametraject van Haverhals Metselwerken. “Een jaar later was alles geregeld en de officiële overdracht een feit”, zegt Sander Verhagen, die deze maand 40 jaar is geworden. “Inmiddels run ik alweer een jaar dit mooie metselbedrijf.”

Sander Verhagen, algemeen directeur van Haverhals Metselwerken

Tekst: Geert Hilferink
Foto’s: Kees Stuip

Voordat Sander directeur-eigenaar van Haverhals Metselwerken werd, was hij met onder meer een eigen tekenbedrijf al actief in de bouwbranche. “Maar ik kom uit een echte metselfamilie, mijn vader had een eigen metselbedrijf in Berlicum. Helaas is dat ter ziele gegaan toen ik 19 was, maar toen was ik al wel als metselaar actief.”

Negatief advies als stimulans

Op het moment dat Sander na de lts de bbl-opleidingen Primair en Voortgezet Metselen had gevolgd en afgerond bevond de bouw zich in een diepe crisis. “Ik ben toen een voltijd mbo-opleiding gaan doen. Tegen het advies van mijn docenten, die zeiden dat de opleiding te zwaar voor mij zou zijn. Ik kan wel een beetje eigenwijs zijn, dus dat negatieve advies werkte voor mij juist als een stimulans. Ik rondde de opleiding vervolgens af met allemaal zevens en achten op mijn cijferlijst. En ook daarna ben ik verder gaan leren en heb ik uiteindelijk de hbo-opleiding Bouwmanagement met een 8,5 afgerond.”

Veel contacten

Na de afronding van die hbo-studie was het nog crisis in de bouw. “Ik kon toen als projectleider bij een woningcorporatie aan de slag. Leerzaam en in die tijd heb ik veel contacten opgedaan waar ik nu als ondernemer veel profijt van heb.”
Omdat Sander vier dagen per week voor de corporatie werkte, had hij een dag over. “Die dag gebruikte ik voor mijn eigen tekenbedrijf. Ik tekende vooral voor transformaties van gebouwen. Dat begon als eenmanszaak, groeide uit tot BV en uiteindelijk zelfs met een holding erboven. En dat allemaal naast mijn werk voor de woningcorporatie.”

“Onze medewerkers zijn ons kapitaal en daarom vind ik het belangrijk om goed voor mijn mensen te zorgen.”

Terug in het metselvak

In 2014 keert Sander terug in het metselvak als projectleider en later adjunct-directeur van een metselbedrijf. “Dat heb ik vijf jaar gedaan en in die tijd heb ik Wim ontmoet. We hebben elkaar toen kort even gesproken en kaartjes uitgewisseld. Blijkbaar had Wim mijn kaartje goed bewaard, want in 2019 belde hij me met de vraag of ik eens op de koffie wilde komen. Dat heb ik gedaan en inmiddels zitten we hier”, lacht Sander achter een kop koffie op het kantoor in Kaatsheuvel.
Het eerste jaar heeft Sander het bedrijf voortgezet op de bestaande locatie. “Dat hebben we bewust gedaan om de overdracht zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien heeft Wilna, de vrouw van Wim, het afgelopen jaar de administratie nog gedaan. Dat was erg prettig.”

Nieuwe locatie

Begin dit jaar heeft Sander daarvoor een nieuwe medewerker in dienst genomen. “Claudia is inmiddels begonnen en ik hoop deze maand overeenstemming te bereiken over een nieuwe locatie in de buurt van Gorinchem, iets meer richting Utrecht, waar ik woon. Een plek waar we meer mogelijkheden hebben dan hier. En ik denk dat Wim en Wilna ook wel een keer klaar zijn met al die mensen op hun erf. Dan kunnen ze genieten van hun welverdiende pensioen.”
Met Haverhals Metselwerken heeft Sander een, naar eigen zeggen, prachtig bedrijf overgenomen. “Een bedrijf met 25 mensen in loondienst en daar komen er binnenkort drie bij. Daarnaast hebben we altijd een aantal leerlingen rondlopen. Belangrijk, want in de praktijk moet je het vooral leren.”

Aandelen

De algemeen directeur ziet zijn medewerkers als aandelen van de onderneming. “Zij maken Haverhals Metselwerken tot wat het is. Zij zijn ons kapitaal en daarom vind ik het belangrijk om goed voor mijn mensen te zorgen. Mensen die plezier hebben in hun werk presteren beter en houden het werk langer vol. Daarom besteden we ook veel aandacht aan een goede onderlinge sfeer. Zoals gezamenlijk een frietje eten op vrijdagmiddag.”
Ook besteedt Haverhals veel aandacht aan een warm welkom voor nieuwe medewerkers en leerlingen. “Ik heb zelf ook aan de gevel gestaan en ervaren hoe belangrijk het is dat je goed wordt ontvangen. Maar ook collega’s die al veel langer bij ons werken verdienen persoonlijke aandacht. Daarom bezoek ik zelf regelmatig de projecten waar we werken en kom dan alleen een praatje maken en kop koffie drinken. Ondernemen is passie en mijn persoonlijke betrokkenheid en enthousiasmewil ik graag uitstralen en delen met mijn collega’s.”

Nieuwbouw

Haverhals Metselwerkenricht zich alleen op het metselen van nieuwbouwwoningen in onderaanneming. “We werken samen met enkele grote hoofdaannemers en er ligt een enorme opgave voor de bouwsector de komende jaren. Prefab gaat dat niet oplossen dus de vraag naar metselaars blijft onverminderd groot. Gekoppeld aan de goede arbeidsvoorwaarden die wij bieden en een uitgebreid opleidingsplan voorzie ik echt een mooie toekomst voor Haverhals.”
Daarbij kan de ondernemer ook profiteren van zijn grote netwerk binnen de bouwsector. “Die heb ik vooral in mijn tijd als adjunct-directeur, bij het ander metselbedrijfopgedaan. We hebben in het eerste jaar een omzetgroei van 18 procent gerealiseerd en ik ben ervan overtuigd dat we die groei kunnen doortrekken.”

Nieuwe kansen

Ondanks die goede vooruitzichten wil Sander niet rustig achteroverleunen. “We zijn voor een aantal klanten naast het metselwerk, ook het stelwerk gaan doen. Daarmee hebben we erg goede ervaringen opgedaan. We hebben gemerkt dat we daardoor efficiënter kunnen werken. We zijn immers zelf verantwoordelijk voor het stelwerk waarna onze metselaars aan de slag kunnen. Omdat we niet van een ander afhankelijk zijn voor dat stelwerk, kunnen we in een goede cadans doorwerken.Eerst stellen en dan metselen. Daarom wil ik graag meer investeren in eigen metselprofielen, omdat we daarmee onze dienstverlening kunnen verbreden.”

“Prefab gaat de enorme vraag niet oplossen dus de vraag naar metselaars blijft onverminderd groot.”

Calculeren in BIM

Een andere manier om waarde toe te voegen in het bouwproces is het calculeren in BIM. “Deze ervaring heb ik opgedaan tijdens het opbouwen van mijn eigen tekenbedrijf”. Hierdoor kun je veel sneller en beter een totaalprijs op basis van uren en materialen berekenen in plaats van een berekening op basis van eenheidsprijzen en nacalculatie. Dat voorkomt eventuele discussies en vertraging tijdens de bouw, bijvoorbeeld omdat de hoofdaannemer te weinig stenen heeft ingekocht of dat er verkeerd geteld is.”
Hoewel nog niet iedereen gewend is om op deze manier te werken, brengt het rust en helderheid.“We merken dat steeds meer opdrachtgevers daarin geïnteresseerd zijn. Dus ook daar blijven we op inzetten.”

“Waardevolle netwerken”

Met zijn metselbedrijf is Sander aangesloten bij Gebouwschil NL en daarmee ook betrokken bij Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra. “Binnen beide organisaties heeft Wim Haverhals natuurlijk een bijzonder groot aandeel gehad en veel goed werk verricht.” Sander ambieert niet op korte termijn eenzelfde rol te spelen, maar hecht wel groot belang aan de branchevertegenwoordiging. “AFNL heeft de afgelopen jaren veel bereikt voor de mkb-bouwers met lobbywerk op verschillende niveaus. En ook binnen Gebouwschil NL worden waardevolle successen bereikt. Bovendien bieden zowel Gebouwschil NL als AFNL mooie netwerken en leuke contacten met collega-ondernemers.”