BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Governance Code Veiligheid in de Bouw vraagt standaardisatie

25-01-2022
door Redactie
GAzet

Per 1 januari 2022 nemen de partijen, die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) ondertekenden, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Betrokken partijen en hun onderaannemers moeten gecertificeerd zijn volgens de Veiligheidsladder/Safety Culture Ladder.

Foto: Safesite.

Enkele grote opdrachtgevers in de bouw en infra (waaronder Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en een aantal (grote) bouwers) ondertekenden in 2014 samen een Governance Code Veiligheid in de Bouw. Voortvloeiend uit het programma Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van die Governance Code verplichten zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zichzelf per 1 januari 2022 gecertificeerd te zijn voor minimaal trede 2 van de Veiligheidsladder en per 1 januari 2024 voor minimaal trede 3. Om effectief te zijn, geldt die verplichting voor de hele projectketen, dus ook voor onderaannemers. Bij 5, de hoogste trede, is veiligheid bij partijen volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen.
Door de huidige druk op de certificerende instellingen is het soms lastig voor mkb-bedrijven om nu al te voldoen aan Veiligheid in Aanbestedingen. Dit heeft geresulteerdin de aanpassing dat, totdat er weer ruimte is, betrokken (onder)aannemers toch al aan de slag kunnen. Hiervoor moeten zij wel met een getekende offerte kunnen aantonen dat ze zich bij een certificeringsinstelling hebben aangemeld en een self-assessment hebben gedaan.

Uitgangspunten

De uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de Governance Code zijn:

  1. Verbetering van de veiligheidscultuur in de gehele sector.
  2.  Continue verbetering van de veiligheid bij werkzaamheden in de sector.
  3. Continue verbetering van de veiligheidsprestaties van infrastructurele werken, technische installaties en gebouwen.
  4. Uniformering en standaardisatie van instrumenten, regels, voorschriften en veiligheidsmiddelen voor een effectiever en doelmatiger veiligheidsbeleid in zowel de eigen organisatie als binnen de sector.
  5. Creëren van een level playing field doordat opdrachtgevers en opdrachtnemers zich committeren aan deze Governance Code.
  6. Gedurende de gehele levenscyclus van bouwwerken meewegen van de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag bij de besluitvorming en de uitvoering.
  7. Monitoring van veiligheidsprestaties en melding van ongevallen en incidenten, te classificeren met gemeenschappelijke standaarden.
  8. Delen van informatie over veiligheid.
  9. Ontwikkeling van risicobeheerssystemen.
  10. Versterking van opleidings- en scholingsprogramma’s.
  11. Eenduidige weging van veiligheidscriteria bij aanbestedingen en gunningen.