BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Bewust Veilig-dag verhoogt bewustwording

26-04-2021
door Herman Grendelman
GAzet

De jaarlijkse Bewust Veilig Dag op woensdag 24 maart was een groot succes. Vanwege corona werd de dag dit jaar digitaal georganiseerd in de vorm van een online escape room. Deze konden deelnemers spelen vanaf een mobiel.

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland en OnderhoudNL hebben de handen ineen geslagen om één dag per jaar extra aandacht te besteden aan bewust veilig werken. De motivatie is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis moet kunnen en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Honderden bedrijven in de bouw-, infra-, techniek- en onderhoudssector stonden 24 maart extra stil bij veiligheid op de bouwplaats. Ieder deelnemend bedrijf gaf op zijn eigen manier invulling aan deze dag.

Online escaperoom

In de online escaperoom moest je allerlei veiligheidsissues oplossen om te kunnen ‘ontsnappen’. Het ging daarbij uiteraard niet om snelheid, want bij veiligheid is haast juist niet verstandig. Je kon punten halen door voor een veilige oplossing te kiezen en een rebus op te lossen. De top drie van elke ronde staat vermeld op BewustVeilig.com. Dave Barendrecht haalde met 2.340 punten de hoogste dagscore. Over drie sessies verdeeld speelden ruim 800 deelnemers de online escaperoom. Ook de verschillende quizjes en weetjes over veiligheid, in de digitale krant, vielen goed in de smaak. De Poolse Bewust Veilig-krant is bijvoorbeeld bijna 60 keer gedownload en de Nederlandse versie ruim 1.100 maal.