BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Werken bij koud weer

20-02-2021
door Redactie
GAzet

Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed werken en bovendien ziek worden. Dit geldt niet alleen voor mensen die buiten werken maar ook voor werknemers in bijvoorbeeld onverwarmde loodsen. ArboNed geeft zes tips om de risico’s te verkleinen.

Dit kun je als werkgever doen om gezondheidsschade te voorkomen:

  • zorg voor voldoende en goed werkende warmtebronnen;
  • scherm de werkplek af van kou, wind, regen of sneeuw;
  • voorkom contact met koude materialen.

Is het niet mogelijk om kou op de werkplek te vermijden, dan moet je als werkgever:

  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen;
  • de duur van de werkzaamheden verkorten;
  • de werkzaamheden laten afwisselen met werk op een warme werkplek.

Wanneer is het te koud?

Volgens de FNV is er onder de 15 °C bescherming nodig, als extra kleding en handschoenen. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager vindt de FNV werken niet meer verantwoord. In de bouw mogen de werknemers buiten dan het werk neerleggen. Heb je vaker te maken met kou, dan is het belangrijk een verdiepingsonderzoek uit te voeren bij de Risico-inventarisatie en -evaluatie. Een arbeidshygiënist kan je hierbij helpen.