BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Automatiseren van bouwprocessen biedt veel kansen”

15-02-2021
door Redactie
Jong en ondernemend

De 41-jarige Gerard Hetebrij uit Wolvega heeft als eigenaar van Hetebrij Bouw en Hetebrij Prefab twee bedrijven die elkaar prima aanvullen. “Van alles wat we prefabriceren is zo’n 25 procent voor onze eigen bouwprojecten, de overige 75 procent produceren we voor andere aannemers. En daar zijn we steeds drukker mee”, zegt de Friese ondernemer.

Tekst: Geert Hilferink Foto’s: Kees Stuip

Zo’n tien jaar na de start van zijn eigen bouwbedrijf in 2008 komt voor Gerard Hetebrij in 2017 het omslagpunt. “Ik had in de eerste jaren na de start een team van vier medewerkers. In 2012 nam ik een aannemer uit Wolvega over en in de jaren daarna hebben we met een ploeg van acht man gewerkt. Vooral de eigen prefab-afdeling liep enorm goed. Zo goed zelfs dat we binnen een half jaar van acht naar dertig medewerkers groeiden. Maar toen het in 2017 wat minder ging, wist ik dat het anders moest.”

Hetebrij analyseert de situatie binnen zijn bedrijf: “Ik realiseerde me toen dat het al die jaren op haren en snaren goed was gegaan. Toen het wat minder ging moest ik meteen ingrijpen en dat heeft me aan het denken gezet. Hoe kan ik mijn bedrijf zo inrichten dat de basis stabieler wordt?”

“Steeds meer werkzaamheden en processen kunnen verder geautomatiseerd worden en dat betekent dat wij met ons bestaande team van medewerkers nog verder kunnen groeien in de productie.”

Structuur en verantwoordelijkheid

Het antwoord op die vraag lag vooral in het aanbrengen van een duidelijke structuur binnen de organisatie. “Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat iedereen verantwoordelijkheid krijgt en draagt voor zijn werk. Tevens hebben we van onze prefab-afdeling een apart bedrijf gemaakt en duidelijke afspraken gemaakt over zaken als gegevensbeheer en -uitwisseling. Dat lag tot dat moment bij de drie werkvoorbereiders, maar eigenlijk deed iedere werkvoorbereider dat op zijn eigen manier. Ook dat is gestructureerd en gestandaardiseerd zodat we snel en efficiënt over gegevens kunnen beschikken als dat moet.” Het aanbrengen van meer structuur en standaardisering van document- en gegevensbeheer legt Hetebrij geen windeieren. “Na 2017 was 2018 een prima jaar en dat is het de jaren daarna ook gebleven”, zegt hij.

Gecontroleerde kwaliteit

Eén van de grote voordelen van prefab in de bouw is de mogelijkheid om in goede en steeds gelijke omstandigheden te bouwen. “Daarmee kunnen we onze klanten constante kwaliteit leveren. Dat is wel een belangrijke voorwaarde, vooral als je veel voor externe klanten werkt. Ook voor onze eigen bouwprojecten maken we prefab houtconstructies, maar als je op grote schaal voor derden produceert, komt er veel meer bij kijken. Mede daarom zijn we nu ook samen met Komo bezig om te kijken of we voor onze houtconstructies een Komo-certificering kunnen krijgen. Daarmee bieden we onze klanten een belangrijke toegevoegde waarde.”

Op het moment dat Hetebrij Prefab gecertificeerde houtconstructies op de bouwplaats aflevert, heeft de aannemer er verder geen omkijken naar als het gaat om de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). “Die aannemer kan in het opleverdossier direct een vinkje zetten en hoeft zelf geen controle te laten uitvoeren voor dit onderdeel. Dat scheelt hem tijd en geld, terwijl het voor ons redelijk eenvoudig is om de materialen gecertificeerd aan te leveren.”

Automatiseren

Structuur, het invoeren van standaarden en prefabricage komen voor Gerard Hetebrij niet uit het niets. “Ik ben eigenlijk altijd al erg geïnteresseerd geweest en voorstander van automatisering in de bouw. Niet alleen als het gaat om administratieve werkzaamheden, maar zeker ook in de productie. De bouw is een traditionele sector waarin veranderingen meestal niet snel van de grond komen, maar dat betekent niet dat er niets mogelijk is. Integendeel.”

De Fries ziet ook – of misschien juist wel – in de productie volop kansen voor verdere automatisering. “Wij weten zelf binnen onze prefabricage van houtconstructies welke kansen er nog zijn. Steeds meer werkzaamheden en processen kunnen verder geautomatiseerd worden en dat betekent dat wij met ons bestaande team van medewerkers nog verder kunnen groeien in de productie. Gezien de groeiende vraag vanuit de markt naar prefab in de woningbouw biedt dit ons goede toekomstperspectieven.” Wat overigens niet zal betekenen dat Hetebrij Prefab verandert in een ‘bouwfabriek’. “Wij blijven onze slogan ‘passie voor bijzonder bouwen’ zeker waarmaken, maar daarbij gaan mensenwerk en automatisering wat mij betreft wel hand in hand.”

Nieuwbouw biedt groeikansen

Hetebrij bouwt momenteel in Wolvega zijn eigen nieuwe hal waarin vanaf dit voorjaar zowel het bouwbedrijf als de prefabricage onderdak gaan vinden. “We hebben nu in totaal 1.500 vierkante meter vloeroppervlak tot onze beschikking en dat wordt ruim 4.000 m2. Dat betekent dat we vooral voor prefab veel meer ruimte hebben en dus ook verder kunnen groeien met die tak.”
Maakt de aannemer nu gebruik van twee panden voor de opslag van materialen, strak kan alles vanuit de nieuwbouw gedaan worden. “Bovendien hebben we momenteel een tekort aan buitenruimte voor opslag. Bij ons nieuwe pand kunnen we beschikken over een terrein van 10.000 vierkante meter. Ook daarmee kunnen we verdere groei een plek geven.”

Grootste uitdaging

Gevraagd naar de grootste uitdaging voor mkb-ondernemers in de bouw anno 2021 antwoordt Hetebrij resoluut: “Personeel. Zonder twijfel de grootste opgave voor ons allemaal. Er is een groot tekort aan vakmensen en de vooruitzichten op meer gekwalificeerde handjes zijn er voorlopig niet. Dat is en wordt echt een grote uitdaging voor de hele sector.”
Zelf heeft Gerard Hetebrij momenteel 45 medewerkers in dienst. “Ongeveer de helft daarvan werkt in ons bouwbedrijf, de andere in de prefab. Een club trouwe en vakbekwame medewerkers waarop we kunnen bouwen. Bovendien ook een jonge club dus met deze ploeg kunnen we de komende jaren goed vooruit.”