BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Branche predikt de meerwaarde van tegels

12-11-2020
door Redactie
Nieuws

Brancheorganisatie Bovatin vraagt samen met haar geassocieerde leden aandacht voor de positieve effecten van warmte- en koudeafgifte via tegelvloeren. In een brief aan de leden van de Tweede Kamer en Milieu Centraal dringt de bond van tegelzetters erop aan dat dit onderwerp wordt meegenomen in de herijking van het Energielabel en bij het bepalen welke C02-reducerende maatregelen binnen het lage 9% btw-tarief kunnen gaan vallen. “Een tegel en warmtepomp vormen een ideale combinatie”, zegt Rolf Haan van tegelgroothandel Julius van der Werf, geassocieerd lid van Bovatin.

Samen met Remus Aussen, communicatieadviseur van Bovatin, en Tom Sterkman, bestuurslid van Bovatin en eigenaar van SVK Tegelwerken, vertelt Haan over de campagne ‘De meerwaarde van tegels’. “Warmtepompen zijn de laatste jaren aan een flinke opmars bezig, met name in de woningnieuwbouw. Voor de perfecte warmteafgifte van dit laag-temperatuursysteem is het belangrijk om te kiezen voor een vloer die geen tot amper warmteweerstand biedt: keramische tegels dus.”

Rolf Haan: “Woningen die gerenoveerd worden, zijn minder goed geïsoleerd dan nieuwe woningen. Dat maakt het nog belangrijker om te zorgen voor een optimale warmteafgifte bij een vloerverwarming.”

Om die wetenschap bij de consument onder de aandacht te brengen, werd de campagne gestart. Haan: “Er is veel onwetendheid over tegelvloeren en de mogelijkheden en voordelen ervan. Daarin willen we verandering brengen met deze campagne.”

Van het gas af

Een van de voornaamste redenen om de campagne groot op te zetten, is de overtuiging van Bovatin dat vloerverwarming en vloerkoeling een belangrijke rol kunnen spelen bij de energietransitie waarbij Nederland van het gas af gaat. Volgens Duits onderzoek van de universiteit van Stuttgart kan een klimaatregelende tegelvloer (tegels in combinatie met een speciale ontkoppelings-noppenmat of een droogbouwsysteem waarin de verwarmingsbuizen geleid worden, red) tot 50 procent energiebesparing opleveren met verwarming en koeling.

Remus Assen

Remus Aussen

Essentieel daarbij is volgens de onderzoekers wel dat vloerverwarming of vloerkoeling niet gecombineerd wordt met een isolerende vloerafwerking, zoals tapijt, laminaat of hout. “Daarmee isoleer je als het ware de vloer. Vergelijkbaar met het inpakken van je radiatoren met isolatiemateriaal”, zegt Remus Aussen. Omdat het water in het systeem vaak niet warmer is dan 38 graden is een goede warmtegeleiding essentieel voor een goede werking.

Energielabel

De energetische voordelen van een warmtepomp in combinatie met een tegelvloer zijn voor Bovatin en 21 geassocieerde tegelfabrikanten en handelshuizen aanleiding om ook de politiek aan te schrijven. “Bij de bepaling van het Energielabel wordt vooral gekeken naar isolatie van muren, vloeren en glas. Maar met de afgifte van warmte of verkoeling door aanwezige systemen wordt niet veel rekening gehouden, terwijl wetenschappelijk onderzoek dus laat zien wat de positieve effecten daarvan kunnen zijn”, zegt Aussen.

Daarom vraagt Bovatin de leden van de Tweede Kamer dan ook om de afgifte van vloerverwarming en -koeling mee te nemen bij de herijking van het Energielabel. “De onwetendheid over de voordelen van tegels is niet alleen onder consumenten groot, maar ook de politiek heeft die kennis niet. Samen met de onderbouwing uit Duitsland hebben we een goed, helder en sterk verhaal, waarmee we de beleidsbepalers hopen te overtuigen”, zegt Tom Sterkman, die als bestuurslid van Bovatin de oproep aan de Kamerleden ondertekende.

Tom Sterkman: “Voor de perfecte warmteafgifte van warmtepompen is het belangrijk om te kiezen voor een vloer die geen tot amper warmteweerstand biedt: keramische tegels dus.”

Rolf Haan

Btw-tarief

Overigens is het meenemen van de afgifte van vloerverwarming en -koeling bij de herijking van de Energielabels niet het enige punt waarvoor Bovatin aandacht vraagt. Haan: “Omdat het gebruik van een warmtepomp in combinatie met een tegelvloer bijdraagt aan energiebesparing pleiten wij er ook voor dat het wordt meegenomen in de criteria van subsidie- en belastingregelingen hiervoor.”
Zo moet de installatie van een dergelijk systeem gaan vallen onder het lage btw-tarief. “Het gaat immers om duurzame investeringen, die bijdragen aan de gestelde klimaatdoelstellingen. Die horen in onze ogen thuis in het lage belastingtarief.”

Gezamenlijke belangen

Het drietal ziet in de campagne een mooi voorbeeld van gezamenlijke belangenbehartiging. Sterkman: “In onze brancheorganisaties zijn tegelzetters, fabrikanten en handelshuizen vertegenwoordigd. Een goede afspiegeling van de branche, maar dat betekent wel dat we niet altijd gezamenlijke belangen hebben. In het geval van deze campagne is dat wel zo. Dit verhaal heeft betrekking op de complete tegelmarkt, van fabrikant tot de verwerker.”

Remus Aussen: “Eigenlijk is onze boodschap een schot voor open doel.”

Dat gezamenlijk belang zorgt er ook voor dat bedrijven die dagelijks de concurrentie met elkaar aangaan, nu hand in hand deze boodschap verkondigen. “Lijmfabrikanten, tegelproducenten, groothandelaren en tegelzetters; allemaal delen we dit verhaal”, zegt Aussen, die het gezamenlijk enthousiasme wel kan verklaren. “Het is een wetenschappelijk onderbouwde promotie van keramische tegels, geen gewone reclamecampagne voor het product.”

Tom Sterkman

Tom Sterkman

Renovatie

Hoewel de warmtepomp vooral in nieuwbouw wordt toegepast, is vloerverwarming in combinatie met keramische tegels voor de renovatiemarkt ook interessant. Sterkman: “Juist in renovatie kan het uitermate goed toegepast worden. Niet in combinatie met een warmtepomp, maar wel met elektrische verwarmingssystemen. Die werken met matten met dunne draden. Door daarop een tegelvloer te leggen, zorg je voor een optimale warmteafgifte. In combinatie met zonnepanelen op het dak een uiterst duurzaam alternatief voor de renovatiemarkt.”

Ook Haan benadrukt dat het gebruik van tegels bij vloerverwarming in renovatieprojecten belangrijk is voor een goed verwarmingsrendement. “Woningen die gerenoveerd worden, zijn minder goed geïsoleerd dan nieuwe woningen. Dat maakt het nog belangrijker om te zorgen voor een optimale warmteafgifte bij een vloerverwarming.”

Bewustwording

De campagne van de brancheorganisatie is opgezet om de bewustwording onder consumenten en politiek te vergroten. “Eigenlijk is onze boodschap een schot voor open doel”, zegt Aussen. “Het probleem is echter dat nog veel mensen het maar moeilijk willen begrijpen. Kijk maar om je heen. In de woonprogramma’s op tv worden louter laminaat- of pvc-vloeren gelegd. Wat dat betreft hebben we wel wat missiewerk te doen als branche.”

Via de eigen website www.meerwaardevantegels.nl en social media probeert de branche het grote publiek te bereiken. “Investeren in een televisiecampagne heeft in onze ogen geen zin. De doelgroep die wij vooral willen bereiken, jongeren die op zoek zijn naar een nieuw huis, zijn meer digitaal en online georiënteerd. Zo is een filmpje op onze site inmiddels ruim 1,3 miljoen keer bekeken.”

Campagnebeeld Bovatin

Showrooms

Naast de online-campagne richt Bovatin zich ook rechtstreeks via haar leden en geassocieerde leden op de consument. “Het is in het belang van ons allemaal dat we de klant die bij ons komt overtuigen van het verhaal. Niet door als eerste te zwaaien met de flyer die we hebben, maar door het als aanvullend advies mee te geven, bijvoorbeeld als mensen komen voor een badkamer. Het comfort van vloerverwarming in een badkamer vertaal je makkelijk naar een slaapkamer of woonkamer. Gekoppeld aan de mogelijkheden om zo flink op je energierekening te besparen en in de zomer ook nog eens een koel huis te hebben, zorgt dat voor een krachtige boodschap waarmee we tegels prominent op de kaart kunnen zetten”, zegt Sterkman.

Volgens Aussen moeten de publieke en politieke campagne er uiteindelijk toe leiden dat een warmtepomp en tegels in één adem genoemd worden als het gaat om vloerverwarming en -koeling.

Lobby door AFNL/NOA

Bovatin is als brancheorganisatie aangesloten bij Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en kan zo profiteren van de lobby van de stichting AFNL/NOA in Den Haag. “Onze boodschap richting de politiek vraagt lobbywerk en dat is een lastig traject. Dat hoeven we nu niet alleen te doen en dat scheelt wel. AFNL/NOA kent de weg in Den Haag en daar kunnen wij ons voordeel mee doen”, zegt Sterkman.
De campagne en oproep van Bovatin worden meegenomen in de begrotingsbesprekingen die AFNL/NOA deze maanden voert naar aanleiding van de gepresenteerde regeringsplannen voor 2021. “We wachten die gesprekken af om te zien wat het effect van onze oproep is, maar we blijven samen met AFNL/NOA optrekken om de politiek te overtuigen van onze boodschap.”