BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Innovaties voor een duurzame inzet

24-03-2019
door Redactie
Innovatie

Almi Smart Machining in Vriezenveen is als fabrikant lid van brancheorganisaties VMS en OBN, beide aangesloten bij Aannemersfederatie Nederland Bouw&Infra. Maar de producent kan zich evengoed aansluiten bij Gebouwschil Nederland en de VKL. Want ook voor gevelspecialisten en kalkzandsteenlijmers maakt Almi steenknippers. Met bij iedere innovatie vooral oog voor één ding: duurzame inzet van infra- of bouwprofessionals.

Tekst: Geert Hilferink Foto’s: Kees Stuip

In Hengelo (O) wordt momenteel de binnenstad opnieuw bestraat. Daarbij wordt door de stratenmakers niet gezaagd, maar louter geknipt.

Directeur Sander Jansen vormt samen met zijn vrouw en zwager de derde generatie in het Twentse familiebedrijf. “Wij opereren in een nichemarkt, maar dat betekent niet dat we een kleine speler zijn. Onze steenknippers gaan de hele wereld over. Van Amerika tot Japan zijn onze gele en gegalvaniseerde steenknippers bekend en geliefd.”
De fabrikant maakt voor de productie gebruik van een geavanceerde, robotiseerde lascel, complexe bewerkingscentra en uitgekiende productieprocessen. Jansen: “Die zorgen ervoor dat we een hoogwaardig product produceren met een constante kwaliteit. Daarin onderscheiden we ons echt ten opzichte van alle concurrenten die kopieën uit Azië importeren. We mogen best trots zijn op de Nederlandse maak-industrie en het feit dat Almi al sinds 1946 oer-Hollandse producten maakt.”

Han Eshuis: “Bij veel voorschrijvers leeft nog steeds het idee dat je met zagen een veel strakker resultaat krijgt, maar dat is dankzij de doorontwikkeling van steenknippers echt niet meer het geval”

Luisteren naar gebruiker

Het succes dankt Almi volgens Jansen vooral aan het intensieve en continue contact met de gebruikers. “Zij weten als geen ander waaraan ze behoefte hebben. Een steenknipper is een hulpmiddel voor de professional. Of het nu een stratenmaker of tuinman is, een knipper stelt hem in staat om snel en zorgvuldig te werken. En zeker niet minder belangrijk: onze knippers ontlasten de vakman in zijn vaak zware werk.”

De meest recente innovatie van de producent uit Vriezenveen is daar een goed voorbeeld van. “We hebben recent de AL15 EASY geïntroduceerd. Een compacte steenknipper van slechts 14 kilo, die bovendien 20 procent lichter knipt. Dat betekent dat niet alleen de vakman, maar ook de particulier die dit type huurt bij een verhuurbedrijf, minder zwaar hoeft te tillen en ook veel minder kracht hoeft te zetten tijdens het knippen. Dat lijken misschien kleine verschillen, maar als je dat naar een werkzame carrière vertaalt, resulteert dat in minder slijtage en lichamelijke ongemakken voor de gebruiker”, zegt Han Eshuis, verantwoordelijk voor technical sales solutions. De totale EASY-lijn bestaat uit 10 verschillende types die zich kenmerken door de eenvoudige instelling en middels een gepatenteerd systeem met een significant gereduceerde inspanning bediend kunnen worden.

Steenstrips

Redelijk nieuw in het assortiment van Almi is de steenstripknipper. Een hydraulische knipper die de dunne steenstrips nauwkeurig en strak kan inkorten. “Zeker sinds de opkomst van prefab gevelbouw zie je een groeiende behoefte aan kwalitatieve en slimme oplossingen die het mogelijk maken snel en efficiënt complete bouwelementen te produceren. Zo kwam aannemer Dijkstra Draisma uit Dokkum bij ons met de vraag of we konden meedenken over een robot die in de werkplaats prefab gevelelementen produceert. Deze robot lijmt de steenstrips op de gevelelementen. Door samen te kijken naar wensen, eisen en mogelijkheden hebben we de knipper in het productieproces van Dijkstra Draisma geïntegreerd”, zegt Eshuis.

Met die knipper kan de gebruiker de steenstrips snel en eenvoudig verwerken. Jansen: “Zagen is voor deze industrie eigenlijk geen optie. Te tijdrovend en te veel handelingen. En ook voor deze knipper geldt het voordeel dat er amper fijnstof vrijkomt. Het indrukken van het pedaal volstaat om de knipper zijn werk te laten doen. Daar kan echt geen zaag tegenop.”

Doordat Almi voor zijn hydraulische steenknippers een eigen techniek heeft ontwikkeld, zijn ze in staat in een rechte lijn te knippen. Eshuis: “Doordat we op verschillende plekken van de messen druk kunnen zetten, volgen de messen het oppervlak van de stenen. Door de constante druk die je daarmee creëert, krijg je een mooie knip.”

Geen vanzelfsprekendheid

Terwijl Jansen en Eshuis in Vriezenveen verhalen over de ontwikkeling en voordelen van steenknippers, worden ze een paar kilometer verderop in het stadshart van Hengelo (O) volop gebruikt. Stratenmakers van Code Oranje werken daar aan de herinrichting van de binnenstad. “Het was overigens geen vanzelfsprekendheid dat de straters daarbij steenknippers mochten gebruiken”, zegt Jansen. “In het bestek van de opdracht was voorgeschreven dat er gezaagd moest worden in plaats van geknipt. Omdat het zagen van de stenen een strakker resultaat zou opleveren.”

Han Eshuis (links) en Sander Jansen in de productiehal bij de lascel

Vooroordeel

“Een veelgehoord vooroordeel”, vult Eshuis aan. “Bij veel voorschrijvers leeft nog steeds het idee dat je met zagen een veel strakker resultaat krijgt, maar dat is dankzij de doorontwikkeling van steenknippers echt niet meer het geval. Gelukkig kregen we van de gemeente Hengelo de gelegenheid om dit samen met Code Oranje te bewijzen. Hiervoor zijn twee proefvlakken gemaakt. Eén met geknipte stenen, de ander met gezaagde. Die proefvlakken hebben de gemeente overtuigd, waarna voor knippen gekozen werd.”

Het project – en dan met name de werkwijze – in Hengelo trekt aandacht van andere gemeenten. “We mogen binnenkort in Hoogeveen ook een testvlak aanleggen om de gemeente te overtuigen. Daar wordt de binnenstad eveneens opnieuw bestraat”, zegt Jansen.

Kalkzandsteen

Hoewel Almi Smart Machining ook al ruim tien jaar hydraulische knippers voor kalkzandsteenblokken produceert, is de vraag daarnaar de laatste jaren explosief gestegen. Jansen: “Een gevolg van de enorme opleving in de bouw na de crisisjaren. Ook voor deze bouwmaterialen geldt dat een knipper veel tijdwinst oplevert ten opzichte van het zagen van de blokken. Het beton- of kalkzandsteenblok eenvoudig positioneren en vervolgens is een druk op de knop voldoende.”
Net als bij de straatstenen en steenstrips ervaart de producent ook bij dit type knippers nog wel wat scepsis bij potentiële gebruikers. “Maar voor al onze knippers geldt dat we graag tonen wat onze producten kunnen. Zo hebben we samen met een A-merkleverancier van kalkzandsteenblokken tijdens een evenement laten zien hoe secuur en eenvoudig je die blokken kunt knippen”, zegt Jansen.

Sander Jansen: “We mogen best trots zijn op de Nederlandse maak-industrie”

Minder overlast

Belangrijk voordeel van het knippen ten opzichte van het zagen is de tijdwinst. Eshuis: “De steenknippers staan vaak naast de stratenmaker waardoor hij sneller kan werken. Bij het zagen komen veel meer handelingen kijken. En tijd is toch ook geld, dus als je sneller kunt opleveren, spreekt dat opdrachtgevers wel aan. Bovendien ben je voor het zagen altijd aangewezen op de aanwezigheid van water en dat is ook niet altijd op een werk voorhanden.”
Maar misschien wel het grootste voordeel zit hem volgens Jansen en Eshuis in de beperking van de overlast voor de omgeving. “Als je aan de herinrichting van een stadshart werkt, heb je daar altijd te maken met winkelend en werkend publiek. Opdrachtgevers willen de overlast het liefst tot een minimum beperken, dus als je dan niet hoeft te zagen, scheelt dat veel lawaai- en stofoverlast.”

Gezondheidsrisico’s

Dat laatste is ook belangrijk voor de stratenmakers zelf. Jansen: “Zagen betekent gehoor- en adembescherming en dus ook weer extra handelingen. In de praktijk blijkt dat niet iedereen bij iedere zaaghandeling de tijd neemt om die bescherming daadwerkelijk te gebruiken, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarom is knippen behalve een snelle en ergonomische oplossing ook een veilige.”
Overigens erkennen Jansen en Eshuis wel dat steenknippers niet in alle gevallen de zaag kunnen vervangen. “Er zijn en blijven materialen die je beter kunt zagen, maar de mogelijkheden van knippen zijn de afgelopen jaren wel enorm verbeterd.”