BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Miljard euro tegen stikstof

08-11-2020
door Ronald Wientjes
Klimaat & omgeving

Het kabinet trekt tussen volgend jaar en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. De helft van dat bedrag gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, zo verklaarde landbouwminister Carola Schouten vorige maand aan de Tweede Kamer. De andere half miljard euro blijft nog even op de plank liggen. Dit kan later voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.

Een uitspraak van de Raad van State vorig jaar zorgde ervoor dat milieuvergunningen voor bijvoorbeeld de bouw niet verleend konden worden, omdat de stikstofuitstoot te hoog is en de stikstofneerslag gevoelige natuurgebieden zou beschadigen. Het Nederlandse beleid was in strijd met Europese regels hierover. Daarom trok minister Schouten eerder al vijf miljard euro uit. Twee miljard was gereserveerd om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en drie miljard om de speciale natuurgebieden te versterken.

Schonere bouw

Bovenop het aangekondigde bedrag komt dus geld voor een schonere bouw. Dat is voor het kabinet belangrijk, omdat het gebrek aan woningen een van de meest prangende politieke dossiers is. De uitstoot van woningbouw is bovendien slechts tijdelijk. Voor groene energieprojecten geldt zelfs dat de aanleg ervan dan wel vervuilend is, maar het project zelf juist bijdraagt aan bijvoorbeeld de energietransitie, als het er eenmaal staat.

“In een sterke natuur ligt een groot deel van de oplossing van het stikstofprobleem. Hoe robuuster de natuur, hoe meer die ook tegen een stootje kan en economische ontwikkelingen mogelijk worden”, aldus Schouten.
Over de plannen en het vorige maand ingediende wetsvoorstel is binnen het kabinet lang gediscussieerd. Zo ging een voorstel om krachtvoer aan te passen zodat melkkoeien minder stikstof uitstoten, al van tafel. Boeren protesteerden daar fel tegen. Het kabinet wil op korte termijn in gesprek met de bouwsector over de maatregelen.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.