Rompslomp
Opdrachtnemers en (steeds meer) opdrachtgevers zijn het erover eens dat overheidsaanbestedingen steeds meer schaarse en kostbare capaciteit opslokken door alle randvoorwaardelijke rompslomp. Op dit moment is het EIB doende te onderzoeken hoeveel procent van de projectkosten in de infrastructuur op gaat aan indirecte kosten.

Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter/directeur MKB INFRA
Eerder kleinschalig onderzoek gaf al eens aan dat de directe bouwkosten gemiddeld nog geen 50% van de totale projectkosten bedroegen. Het restant zit in de voorbereiding bij opdrachtgevers en onder het hoofdstuk algemene kosten in de inschrijvingen. Daar maakt een hele grote portie administratieve lasten, die weinig tot niets met het bouwproduct te maken hebben, deel van uit.
Die lasten aan de kant van de aanbieders dreigden nog toe te nemen door de duurzaamheidsrapportages CSRD en CSDDD. Tijdens een recente consultatie van de Europese Commissie klaagden zelfs banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals daarover. Namens het mkb kon ik hierover nog een steviger punt maken, want uiteindelijk moeten die rapportages worden gevuld met gegevens, die van de lagere ketenpartners komen. Die ketenpartners behoren zonder uitzondering tot het mkb, dat geen kantoren vol mensen heeft om aan al die verschillende informatieverzoeken en plichten te voldoen.
Er komt verlichting
De Europese Commissie heeft heel goed geluisterd naar de deelnemers, want inmiddels is aangegeven dat er algemeen een substantiële verlichting komt van de rapportageverplichtingen met daarbij nog verdergaande uitzonderingsposities voor het mkb. Dat laatste is een eerste stap in de lijn van de adviezen uit het eerdere Letta-rapport over de interne markt. Daarin wordt aanbevolen om de rompslomp rondom aanbestedingen te verminderen en het inschrijven aanmerkelijk te vereenvoudigen, zodat er meer deelname komt vanuit het mkb.
Een volgende stap in die aanbevelingen kan nu ook worden gezet, want de Europese Commissie is aan de slag met de aanbestedingsrichtlijn. Daarbij zal rekening moeten worden gehouden met het feit dat er bij alle partijen toenemende schaarste is aan deskundigen. Die deskundigen kunnen we beter inzetten bij de uitvoering van projecten dan bij de voorbereidingen van aanbestedingen, die maar voor één inschrijver tot een opdracht leiden en dus voor het overige volledig verspild zijn.
Philip van Nieuwenhuizen
Voorzitter/directeur MKB INFRA