BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Registreer gevaarlijke stoffen!

04-02-2025
door Redactie
GAzet

Zembla stelt vast dat veel bedrijven zich niet aan de Arbowet houden. Jaarlijks overlijden er in Nederland zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Nog meer mensen worden ziek.

Gevaarlijke stoffen

Foto: Volandis

De Zembla-uitzending ‘Beroepsziekte niet erkend’ maakt duidelijk dat veel werkgevers niet goed bijhouden met welke gevaarlijke stoffen ze hebben gewerkt. Daardoor kunnen veel werknemers niet bewijzen ziek te zijn door het werk. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, zijn echter verplicht om bij te houden aan welke stoffen hun werknemers worden blootgesteld en in welke mate.

In de praktijk blijkt het moeilijk te achterhalen in welke mate werknemers zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en of hun ziekte daardoor komt. Dit terwijl de werkgever wettelijk verplicht is om blootstellingsgegevens te registreren en 40 jaar lang te bewaren. Volgens deskundigen faalt het systeem in Nederland dat werknemers moet beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Zembla onderzocht de naleving van de regels en volgde een aantal slachtoffers en nabestaanden in hun zoektocht naar erkenning.

Een nieuw overheidsinstituut moet zorgen voor laagdrempeligere erkenning en snelle financiële compensatie voor de slachtoffers. Maar deze regeling zal voor veel beroepsziekten waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten, tijd die zieke werknemers vaak niet hebben. Ondertussen gaan in Den Haag stemmen op om de regelgeving die werknemers moet beschermen juist te versoepelen.

Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaar

‘De Arbeidsinspectie benadrukt dat het voor werkgevers belangrijk is om te weten aan welke schadelijke stoffen hun werknemers worden blootgesteld’, lezen we bij Volandis, die op de eigen website ook aandacht besteedt aan de uitzending. ‘Vooral omdat deze stoffen als een sluipmoordenaar werken. De effecten van werken met die stoffen worden vaak pas op de lange termijn zichtbaar.’ Elodie Oosterhof, projectleider gevaarlijke stoffen bij de Arbeidsinspectie, in de Zembla-uitzending: “Mensen worden misschien wel twintig, dertig of veertig jaar later pas ziek. Van de 3.000 doden, overlijdt 80 procent pas tijdens hun pensioen.” Een belangrijke vraag voor werkgevers is dan ook: ken jij als werkgever in de Bouw & Infra al je verplichtingen?

Registreer met Schadelijke Stoffen Assistent

Volandis helpt werkgevers aan de zorgplicht te voldoen door de relevante wet- en regelgeving samen te vatten. Ook kun je gebruikmaken van de branche RI&E voor het inventariseren en evalueren van risico’s. De Schadelijke Stoffen Assistent maakt het makkelijker om te registreren met welke schadelijke producten er wordt gewerkt. Dit helpt om maatregelen te nemen om blootstelling te voorkomen.