BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Gemeenten krijgen betere kijk op isolatieopgave

23-12-2024
door Redactie
Thema’s

Dankzij een nieuwe dataset hebben gemeenten beter inzicht in welke woningen slecht geïsoleerd zijn. Door data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Kadaster aan elkaar te koppelen, is een dataset ontstaan die snel overzicht biedt. Een eerste pilot met de nieuwe dataset in de gemeente Apeldoorn liet zien in welke wijken nog de grootste verduurzamingsopgave ligt.

Van de 75.000 woningen in Apeldoorn heeft 63 procent een energielabel. Voor de woningen zonder label kunnen op basis van het bouwjaar wel aannames worden gedaan. Voor de pilot is gekeken naar vijf verschillende isolatiegebieden: het dak, de gevel, de vloer, de ramen in de leefruimten en in de slaapruimten. Op basis van de bestaande gegevens van de RVO en het Kadaster kon van meer dan 50.000 woningen informatie over alle vijf de niveaus vastgesteld worden.

Uit die informatie blijkt dat woningen die op één van de isolatiegebieden goed scoren, dat vaak ook bij de andere vier doen. Als slechts één kenmerk goed scoort is dat meestal glas. Veel huiseigenaren kiezen er volgens RVO en het Kadaster voor om enkel isolatieglas te plaatsen. Ongeveer vijf procent van de woningen in Apeldoorn scoort slecht op alle gebieden. Het aandeel particuliere koopwoningen en woningen van woningcorporaties binnen deze groep is nagenoeg gelijk.

Op wijkniveau

De dataset, die voor elke andere gemeenten gemaakt kan worden, geeft de lokale overheid de mogelijkheid om gericht te onderzoeken. Bijvoorbeeld over welke wijken het slechts geïsoleerd zijn of welk type isolatie nog vaak tekortschiet.

Volgens RVO kan de informatie die de nieuwe dataset oplevert voor gemeenten aanleiding zijn om het gesprek aan te gaan met bewoners van matig of slecht geïsoleerde woningen. Ook woningcorporaties kunnen de verduurzaming van hun woningvoorraad efficiënter aanpakken.