Groen en grijs onder een dak
Dertig jaar geleden ging stratenmaker Wim Ketelaars zelfstandig verder. Tegenwoordig werken er al vijftig medewerkers bij zijn bedrijf Ketelaars Groen & Infra, ondersteund door een flexibele schil van nog eens twintig man. “Ik denk dat wij over een jaar of vijf ook een ontwerpafdeling hebben.” Wat is zijn geheim?
Meteen bij de oprit al van de werf van Ketelaars Groen & Infra in Moergestel is duidelijk; hier huist een mkb-bedrijf dat waarde hecht aan duurzaamheid. De oprit voert langs het hagelnieuwe en strakwitte A+++ kantoorpand van de aannemer in groen en grijs – en langs een langgerekte groengevel, honderd vierkante meter groot en ontwikkeld in samenwerking met Sempergreen. De groengevel geeft een boost aan de biodiversiteit, vermindert de koellast, draagt bij aan de geluidsisolatie – en is als proeve van eigen kunnen een uithangbord voor de Brabantse firma.
Binnenkort legt de aannemer in groen en grijs de laatste hand aan de oprit naast het kantoorpand. Daar komen betonplaten met openingen voor teelaarde die Wim Ketelaars zelf ontwikkelde, samen met Wijnand van den Berg van Anders Beton. Ketelaars: “Deze platen zijn geschikt voor zware belasting en hebben een open structuur waardoor hemelwater gefaseerd de grond intrekt. Dat zorgt voor een betere waterhuishouding op ons terrein. De begroeiing in de openingen geven de platen een groene uitstraling en verminderen hittestress.” Ook over de verwerking van de platen is nagedacht: “Ze kunnen rechtstreeks van de vrachtwagen gelegd worden of met een mobiele kraan. Dat zorgt voor minder fysieke belasting van onze medewerkers.”
Energielabel A+++
Het nieuwe, deels verdiept liggende kantoorpand van Ketelaars Groen & Infra scoort Energielabel A+++, onder meer dankzij 270 PV-panelen op het dak, een WTW en luchtwarmtepomp. Het kantoor beschikt over een tank van 10.000 liter voor de opvang van hemelwater. Dat wordt hergebruikt voor de groene gevel, de toiletten en de tuinberegening. Is de tank vol, dan wordt overtollig water overgestort naar een wadi waar het infiltreert in de grond. Wim Ketelaars en zijn medewerkers werkten zelf mee aan de ontwikkeling van het pand, zoals het bouw- en woonrijp maken van de kavel.
Groen en grijs onder één dak
Ketelaars Groen & Infra is een familiebedrijf. Naast directeur en aandeelhouder Wim Ketelaars werken onder anderen zoon Jochem en neef Ward in het mkb-bedrijf dat Ketelaars in 1994 opzette: “Na een aantal jaren in loondienst en het ondervinden van de beperkingen daarvan – zoals het ‘thuis zitten’ in de wintermaanden – besloot ik in dat jaar om voor mezelf te beginnen.”
Ketelaars’ bedrijf verzorgt inmiddels de aanleg en het beheer van infra en groen voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder veel scholen, zorginstellingen en gemeentes, maar ook particulieren. Het bedrijf verzorgde onder meer groen en infra op Landpark Assisie in Biezenmortel en op het terrein van ASVZ Udenhout, twee zorgprojecten. Voor de gemeente Hilvarenbeek maakte Ketelaars enige tijd geleden de woonwijk Beverakkers bouw- en woonrijp.
De combinatie van groen en grijs die het huidige bedrijf typeert, ontstond een jaar of drie na de oprichting al, aldus Ketelaar voor gereedschap s: “Als ik met straatwerk bezig was, werd me regelmatig gevraagd of ik ook iets in de tuin kon doen, zoals de aanleg van een vijver of plantwerk. Met het aannemen van een ‘uitvoerder groen’ kwam op dat gebied expertise binnen en was de mix van groen en grijs een feit. Die uitvoerder werkt overigens nog steeds in ons bedrijf. ”
Groen en grijs onder één dak, dat heeft een aantal voordelen, vertelt Ward Ketelaars: “Een opdrachtgever heeft één aanspreekpunt voor twee disciplines. En intern leren we van elkaar, vooral op het snijvlak van beide vakgebieden. Hoe maak je de overgang van het straatwerk optimaal voor de hovenier en het groen? Waar plaats je een boom zo dat hij geen hinder oplevert voor de stratenmakers en hun materieel? En twee disciplines in eigen huis betekent in de uitvoering: geen overleg met een externe partij. Wij brengen alle kennis zelf mee naar de bouwplaats.”
Bokashi
De groene gevel en de oprit zijn niet de enige plekken op de werf waar het om duurzaamheid draait. Ketelaars Groen & Infra is volgens Wim Ketelaars één van de weinige bedrijven die bokashi produceren en leveren, hoogwaardig product uit eigen blad- en groenafval. Bokashi ontstaat uit een van origine Japanse composteermethode waarbij organisch materiaal koud wordt gefermenteerd. Ketelaars: “Dat is een anaeroob proces, waarbij zo’n zestig procent minder CO2 vrij komt dan bij composteren. Na acht tot tien weken fermentatie is het product gereed en kan het worden ingezet bij de opdrachtgevers.”
In de Japanse bodemverbeteraar komen voor Ketelaars Groen & Infra meerdere dingen samen: duurzaamheid en circulariteit, maar ook voordelen in het groenbeheer en pluspunten voor klanten. Jochem Ketelaars: “Bokashi is een echte bodemverbeteraar en daar profiteren onze opdrachtgevers van. Het houdt vocht langer vast zodat in droge periodes minder water hoeft te worden gegeven. Voordeel voor ons: als we het aanbrengen als mulchlaag scheelt ons dat drie tot vier keer schoffelen per jaar op de terreinen die we beheren.” Ketelaars Groen & Infra draait met zijn bokashi momenteel mee in een pilot van de Wageningse universiteit over circulair terreinbeheer, samen met zo’n zestig andere bedrijven en overheden.
Afval is grondstof
Het produceren van bokashi is voor Ketelaars een van de manieren om eigen afval te transformeren tot grondstof voor hergebruik. Dat doet het bedrijf uit Moergestel niet alleen aan de ‘groene kant’ van het spectrum, aldus Wim Ketelaars: “Betonpuin van eigen projecten verwerken we in ons depot tot betongranulaat dat hergebruikt wordt op andere projecten. We merken ook dat bestratingsmateriaal zoals stenen, tegels en banden steeds vaker hergebruikt wordt en proberen waar mogelijk met opdrachtgevers mee te denken over de mogelijkheden van hergebruik binnen projecten.”
Ketelaars heeft sinds kort ook een grondbank waarin grond wordt verzameld tot het in eigen projecten kan worden hergebruikt. Jochem Ketelaars: “We beschikken over de vergunningen om grond in te nemen en te hergebruiken. We hebben altijd strooizout, brekerzand met KOMO-productcertificaat en zand voor ophoging op voorraad.”
Bij de gladheidsbestrijding die Ketelaars als dienst aanbiedt, gebruikt het bedrijf als alternatief voor strooizout grotendeels pekelwater. Wim Ketelaars: “Dat maken wij zelf, met een eigen pekelwaterinstallatie. Pekelwater verkleint zoutschade aan de weg en de berm; er komt tachtig procent minder zout in het milieu terecht en het heeft een directe en effectievere werking.”
“De hechte familiebanden en de gemeenschappelijke visie zorgen voor een stabiele basis voor de verdere groei en ontwikkeling van ons bedrijf.”
Advisering en ontwerpen
Opdrachtgevers vragen de laatste jaren niet alleen meer om aanleg en beheer, ondervindt Wim Ketelaars: “Er wordt ons steeds meer om advies gevraagd. En we worden vaker benaderd met de vraag of we ook het ontwerp kunnen verzorgen. Bij opdrachten in ons segment van de middelgrote projecten hikken veel opdrachtgevers daar tegenaan. In de praktijk gaan we al meer naar dat ontwerpen toe. Wij ontwerpen daarbij vanuit de praktijkkant, onze kennis en ervaring kunnen we daar goed in kwijt. Ik denk dat wij over vijf jaar ook wel een ontwerpafdeling in huis hebben.”
Bij alle groei is Ketelaars Groen & Infra een familiebedrijf gebleven, stelt Wim Ketelaars: “De familiewaarden en -cultuur zijn diep verankerd in het bedrijf. Daar zijn we trots op. Directe familieleden en medewerkers werken als familie samen. De hechte familiebanden en de gemeenschappelijke visie zorgen voor een stabiele basis voor de verdere groei en ontwikkeling van ons bedrijf.”
Samen met zoon Jochem en neef Ward kijkt Wim Ketelaars hoe zij het bedrijf in de toekomst willen gaan voortzetten: “Met mijn gezond boerenverstand en hun kennis van de moderne communicatiemiddelen en digitalisering moeten we een heel eind komen.”
Elektrificering
Bij Ketelaars Groen & Infra wordt gewerkt met elektrisch handgereedschap. Binnenkort plaats het bedrijf op zijn werf tien slimme laadpalen voor de uitbreiding van het elektrische wagenpark. Wim Ketelaars: “We hebben te maken met de Euronormen van gemeentes en willen de stap zetten naar elektrische bussen. Onze toekomstvisie is om zelfvoorzienend te worden als het om onze energiebehoefte gaat. We gaan op onze werf een eigen elektriciteitsgebouw realiseren, een soort hub – als laadstation voor handgereedschap en voor meterkasten en trafo’s. Met een slimme meter monitoren we dan ons stroomverbruik en kunnen we met het plaatsen van accu’s acteren op onze energiebehoefte.”