BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

In twee jaar kwart minder gasverbruik

23-10-2024
door Redactie
Thema’s

In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Hoe staan we er nu voor? Het gasverbruik in ons land is flink aan het dalen. Als we kijken naar het tweede kwartaal van 2020 en 2024, dan is het verbruik maar liefst 27,3% minder.

Gasmeter

Het gasverbruik in ons land is flink aan het dalen. Als we kijken naar het tweede kwartaal van 2020 en 2024, dan is het verbruik maar liefst 27,3% minder. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van ruim één miljoen vergelijkingen. Geen enkele provincie bespaarde zoveel als Limburg. De zuidelijkste provincie verbruikte in vier jaar tijd gemiddeld maar liefst 30,5% minder gas. Noord-Holland bespaart met 22,6% nog altijd stevig, maar de daling is daar wel het laagst.

Flinke verandering

Vergeleken met Noord-Holland bespaarde Limburg bijna 8 procentpunten meer. “Maar dat vertelt niet het hele verhaal”, zegt Independer energie-expert Joris Kerkhof. “Daarvoor moeten we kijken naar het totale verbruik. Gemiddeld vulden Limburgers een verbruik in van 1.575 m³ gas over het tweede kwartaal van 2020. Vier jaar later bedraagt dat 1.094 m³. Noord-Hollanders vulden gemiddeld een verbruik in van 1.335 m³. In het tweede kwartaal van 2024 is dat nog maar 1.033 m³. Dit maakt Limburg dus de kampioen besparen van alle provincies.

Lang werd uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.500 m³ op jaarbasis. In 2020 ging de meerderheid van de provincies daar nog overheen. Zeven van de twaalf landstreken passeerden de grens van 1.500 m³ met Drenthe als enige boven de 1.600 m³. In vier jaar tijd is er een flinke verandering zichtbaar. Geen van de provincies verbruikt gemiddeld nog boven de 1.500 m³ gas. Sterker nog, de gemiddelde Nederlandse afname is 1.058 m³. Drenthe zit daar nog het meest boven met een gemiddeld verbruik van 1.161 m³.

Besparen op gas loont

Vergeleken met stroom is gas een stuk duurder. Leveranciers rekenden in september rond de € 1,30 voor een m³ gas vergeleken met 25 tot 28 cent voor een kWh stroom bij een vast energiecontract. Daarnaast bestaat meer dan de helft van de huidige gasprijs uit energiebelasting. Volgens Independer-expert Joris Kerkhof is de relatief hoge gasprijs een grote reden van de afname van de grondstof. “Zo was er de prijspiek in 2022 door de oorlog in Oekraïne. Toen betaalde je bijna 4 euro per m³ gas. Op verschillende manieren probeerden consumenten hun gasverbruik te verlagen. Bij een deel van de consumenten is daardoor de realisatie gekomen dat een lager gasverbruik veel geld kan schelen.”

Onlangs maakte het kabinet in de Miljoenennota de plannen bekend voor 2025. Daaruit blijkt dat de energiebelasting volgend jaar iets omlaag gaat. Voor gas bedraagt de daling iets meer dan een halve cent per m³. Stroom gaat met bijna 1 cent per kWh omlaag. Uit berekeningen van Independer blijkt dat een gezin in een vrijstaand huis met een jaarlijkse afname van 3.500 m³ gas en 1.500 kWh stroom daardoor 43 euro minder kwijt is aan energiebelasting. In december weten we of deze belastingverlaging definitief doorgaat. Dan wordt er in de Eerste- en Tweede Kamer over gestemd.

Energierekening toch hoger

“Hoewel deze verlaging goed nieuws is voor de consument, valt de energierekening onder de streep waarschijnlijk hoger uit volgend jaar”, zegt Independer energie-expert Joris Kerkhof. “De Autoriteit Consument & Markt verwacht dat huishoudens in 2025 namelijk 60 euro meer betalen voor hun energie door hogere netbeheerkosten. Veel huishoudens en bedrijven stapten de afgelopen jaren over op duurzame energiebronnen. Maar het energienet is daar nog niet klaar voor. Daarom moeten netbeheerkosten het stroomnet uitbreiden, wat geld kost. Een deel daarvan komt op het bordje van de consument terecht.”