BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Asbestverwijdering wordt volledig vergunningplichtig

08-10-2024
door Redactie
Nieuws

Aan het verwijderen van asbest worden nog strengere eisen gesteld. Volgens de Europese Asbestrichtlijn moet uiterlijk 21 december 2025 een vergunningplicht worden ingevoerd voor alle bedrijven die asbest verwijderen. Nu geldt dit alleen voor Risicoklasse 2(A). Ook de huidige vrijstellingen zullen vervallen.

Asbestverwijdering wordt volledig vergunningplichtig: we verzinnen teveel regels!

Volgens de Europese Asbestrichtlijn moet uiterlijk 21 december 2025 een vergunningplicht worden ingevoerd voor alle bedrijven die asbest verwijderen. De vergunning zal worden verleend door een nationale instantie. Dat is een belangrijk verschil met de huidige certificatieplicht, die alleen geldt voor Risicoklasse 2(A). Ook de huidige vrijstellingen zullen vervallen. Er wordt nagedacht over een ‘lichte vergunningplicht’ voor “sporadische onderhoudswerkzaamheden met een zeer geringe blootstelling”.

Een voorwaarde voor de vergunning is dat een bedrijf een ‘bewijs van naleving’ kan overleggen en kan aantonen dat werknemers zijn opgeleid door een erkende opleider. Voor het bewijs van naleving is het ministerie SZW van plan om gebruik te maken van een ‘verbeterd certificeringsstelsel’.

VERAS

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris van SZW de contouren geschetst van de implementatie van de wijziging van de Europese Asbestrichtlijn. Veel zaken moeten echter nog worden ingevuld. De Asbestrichtlijn leidt tot een ingrijpende wijziging van de Nederlandse asbestregelgeving. De regelgeving wordt voorbereid met betrokkenheid van een klankbordgroep. VERAS is daarin ook vertegenwoordigd.

In mei 2024 heeft VERAS samen met de collega asbestbrancheverenigingen de Position Paper Denkrichtingen voor de implementatie van de nieuwe Europese asbestregelgeving in de Nederlandse praktijk gepubliceerd. De contouren die de staatssecretaris schetst in de Kamerbrief sluiten aan bij de hoofdpunten in deze paper. De inbreng van VERAS in de klankbordgroep vindt plaats op basis van de paper en waar nodig wordt de Commissie Asbestverwijdering geconsulteerd.