BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Focus op instroom en veiligheid

09-09-2024
door Redactie
Onderwijs

In de maand september trappen de meeste scholen traditioneel het nieuwe studiejaar af. Voor mij een mooie aanleiding om in deze column aandacht te vragen voor de opleiding en instroom van jonge vakmensen in onze sector.

Tekst: Gerard Reus

In mijn rol als voorzitter van bovatin, de Bond voor Aannemers in Tegelwerken in Nederland, ben ik nauw betrokken bij verschillende initiatieven om het voor de bouwsector onmisbare beroepsonderwijs blijvend te promoten. Net als andere bij Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra aangesloten brancheorganisaties werken we samen met opleidingsinstituten en roc’s en geven we mede vorm en inhoud aan de vakopleidingen.

Steeds vaker zoeken we daarbij ook contact met de jongere jeugd. Leerlingen van de middelbare en zelfs basisscholen laten we kennismaken met het vak tegelzetten. We zijn namelijk overtuigd van het principe ‘zien en doen, doet geloven’. Of die aanpak werkt? In mijn ogen zeker! Mooi voorbeeld daarvan is het keuzevak Tegelzetten dat we voor het vmbo hebben ontwikkeld. Afgelopen schooljaar hebben al 300 leerlingen gedurende acht weken de basisvaardigheden van ons vak geleerd. Vanzelfsprekend kiezen niet al die leerlingen meteen voor een vervolgopleiding op één van de Bouwmensen-locaties, maar het helpt zeker. De aspirant-tegelzetters die de keuze wel maken, beginnen heel bewust en weten voor welke toekomst ze kiezen. Bovendien hebben ze al een basis op zak.

Leerwerkplekken gezocht!

Als het gaat om opleiding en instroom van jong vaktalent hebben we als brancheorganisatie overigens zelf ook een verantwoordelijkheid. Niet alleen door mee te denken over de inhoud van de opleiding, maar ook te zorgen voor leerwerkplekken. Tegelzetten en andere bouwberoepen leer je niet uit de boeken, maar in de praktijk. Daarom blijf ik aangesloten leden en andere tegelzetbedrijven aanmoedigen om leerlingen op te leiden. Ook zzp’ers die wij de mogelijkheid bieden om – zonder kosten – leermeester te worden. Bied de nieuwe generatie de kans die je zelf ook hebt gehad en begeleid ze naar een vakkundige toekomst!

Bij die toekomst hoort in mijn ogen ook veiligheid aandacht te krijgen. Tegels die steeds groter en zwaarder worden, kleine ruimtes waarin we ons werk moeten doen; het zijn werkomstandigheden die een behoorlijke aanslag op het lichaam van tegelzetters kunnen doen. Er komen gelukkig steeds meer hulpmiddelen op de markt. Van verrijdbare tilhulpen om tegels van de bus naar het werk te rijden tot de exoskeletten die armen en rug van de tegelzetter ontlasten.

Mijn advies is dan ook: gebruik die middelen en leer ook de jonge tegelzetters ermee werken. Het zijn tools waarmee je als tegelzetter lang en plezierig je werk kunt blijven uitoefenen en het risico op uitval voorkomt. Van belang dus voor werkgevers en werknemers! We hebben recent onze jarenlange samenwerking met Schouten Zekerheid verlengd, waarmee dergelijke risico’s afgedekt kunnen worden, maar ik geloof zelf vooral in de bewezen wijsheid: voorkomen is beter dan genezen.

Gerard Reus
Voorzitter bovatin

Columns Lidverenigingen

Op BouwBelang treft u regelmatig de visie aan van een voorzitter van een lidvereniging van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra op actuele ontwikkelingen.