BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Elke 10 tot 15 dagen een nieuwe woning

23-07-2024
door Redactie
Thema’s

In de beperking toont zich de meester: bij Accent Bouw Wonen bouwt men woningen op maat – aan de hand van twaalf vaste woningtypen uit eigen koker. Dat bouwen gaat in rap tempo; de Drentse aannemer start elke tien tot vijftien dagen een nieuwe woning op. Die snelheid dankt het bedrijf aan een strak geregisseerde uitvoering. Directeur Jan Kemkers: “Met kleine teams van timmermannen en metselaars werken we in treintjes aan meerdere woningen tegelijk.”

Jan Kemkers: "We hebben de grootschalige systeembouw als bij Plegt-Vos en Van Wijnen gedownsized, zou je kunnen zeggen."

Jan Kemkers: “We hebben de grootschalige systeembouw als bij Plegt-Vos en Van Wijnen gedownsized, zou je kunnen zeggen.”

Niets bijzonders, zou je kunnen denken bij een bezoek aan de bouwplaats van Accent Bouw Wonen in Veendam. Aan een licht gebogen straatje aan het Van Ruysdaelplantsoen bouwt de Drentse aannemer twee vrijstaande en zes twee-onder-een-kapwoningen. Architectuurstijl: jaren dertig. De woningen hebben kruiskappen en zadeldaken met keramische pannen en forse overstekken, aan de gevels domineert traditioneel metselwerk.

Wat opvalt: weinig buzz, op deze bouwplaats. Bij een van de twee-onder-een-kapwoningen – de fundering staat – plaatsen twee timmerlieden stelprofielen voor ramen en deuren. Een woning verderop staan een paar metselaars op een steiger.

Die rust is bedrieglijk. Op deze bouwplaats ligt het werktempo heel hoog. Accent Bouw Wonen levert in Veendam elke 22 weken de ruwbouw van een twee-onder-een-kap op. Dat doet het bedrijf met twee man sterke treintjes timmermannen en metselaars. Elk treintje neemt aan het Van Ruysdaelplantsoen een strak afgepaald deel van de bouw op zich – aan de hand van een strakke planning en geruggesteund door een naadloze just-in-time toelevering van materiaal en materieel.

Alle muren worden met de hand gemetseld, vloeren en daken worden prefab aangeleverd.

Alle muren worden met de hand gemetseld, vloeren en daken worden prefab aangeleverd.

Treintjes

Die planning is in handen van directeur-eigenaar Jan Kemkers en werkvoorbereider Johan van Heijningen. Om alle treintjes op stoom te houden, buigen Kemkers en Van Heijningen zich iedere donderdagmiddag over de planning voor de volgende week. Kemkers: “Die sturen we naar alle kopers, onderaannemers en timmermannen. In de planning staat duidelijk wie waar wanneer welke werkzaamheden uitvoert. Door wekelijks te plannen kunnen we goed reageren op verloop dat ontstaat door bijvoorbeeld het weer. Iedereen kan zodoende altijd verder. En omdat we altijd met dezelfde onderaannemers en leveranciers werken heeft iedereen aan een half woord genoeg.”

Fundament van de treintjes van Accent Bouw Wonen: een strakke planning

Fundament van de treintjes van Accent Bouw Wonen: een strakke planning

De treintjes van het mkb-bouwbedrijf uit het Drentse dorp draaien op de acht timmermannen, vijf metselaars en de werkvoorbereider van Accent Bouw Wonen – en op Jan Kemkers zelf: “We werken met vier ploegen van twee timmerlieden: één ploeg voor de fundering, twee ploegen voor het stellen en één ploeg die aftimmert. Daarna zijn de metselaars aan zet. Als een ploeg zijn werk gedaan heeft, komt de volgende ploeg de bouwplaats op. De ploeg die klaar is, gaat naar onze volgende bouwplaats. Wij kunnen zo elke tien tot vijftien dagen de bouw van een nieuwe woning starten. En in elke bouwfase zijn alle benodigde hulpmaterialen op de bouwplaats aanwezig, tot aan het laatste kruipluikje, de profielen, raveelijzers en stelkozijnen toe. Wij willen dat niemand van ons van de bouwplaats af moet om spullen in te kopen of op te halen.”

Accent Bouw Wonen heeft zo de bouw van een woning volledig in eigen hand. Kemkers: “Wij zijn buiten onze vaste onderaannemers om niet afhankelijk van externe partijen. Ik zet een woning zelf nog uit in het veld. Dan komt de grondwerker; steeds dezelfde. Ik hoef er dan dus ook niet bij te zijn. Ik weet: ‘Over drie dagen is hij klaar’. En als de ruwbouw staat, komen onze andere vijf vaste onderaannemers voor elektra, stucwerk en tegelzetten.”

Na het stellen van de profielen en het plaatsen van de stelkozijnen zijn de metselaars aan zet.

Na het stellen van de profielen en het plaatsen van de stelkozijnen zijn de metselaars aan zet.

Twaalf woonconcepten

Accent Bouw Wonen heeft voor particulieren met een bouwkavel een vast aanbod van twaalf vaste woningtypen – allemaal vernoemd naar Hollandse vogelsoorten. Dat vaste aanbod is het fundament van het snelle werken op de bouwplaats. Jan Kemkers: “Wat wij bouwen weten we door en door. We werken met woonconcepten en optielijsten en van vergunning tot oplevering. Er is van elk woningtype een basistype, ontwikkeld met een tekenbureau. Die woning voldoet aan BBSL en BENG.”

De woningen worden op traditionele manier gebouwd. Kemkers: “Alle muren worden met de hand gemetseld, vloeren en daken worden prefab aangeleverd. De fundering doen we handmatig;  strokenfundering op staal, met een Isotras opbouw. Zo kunnen we in vijf dagen de fundering voor een vrijstaande woning gereed hebben, inclusief riolering. Alle binnenwanden zijn van lichte Duitse snelbouwsteen. Dat heeft ook voordelen voor onze kopers. Vaak moeten bewoners al maanden van tevoren weten waar precies ieder stopcontact komt; bij ons kan dat nog tot op het moment dat het dak geplaatst wordt.”

Die ruimte voor maatwerk gaat nog veel verder, vertelt Kemkers: “Veel kopers hebben extra wensen. Vanuit de nultekening van de basiswoning kunnen we relatief snel schakelen; een woning een meter langer of breder maken, een erker, garage of serre toevoegen. Die varianten gaan naar het tekenbureau. De woning voldoet dan altijd nog aan alle wet- en regelgeving. In de basiswoning zit het tegelwerk en sanitair bij de prijs in. De koper kan ook kiezen voor casco en dit zelf doen. Ook voor een aanbouwkeuken of een pvc-vloer kan een koper bij ons terecht. Van de tweehonderd woningen die we de afgelopen paar jaar hebben gebouwd, zijn er maar zes exact hetzelfde.”

Vier ploegen van twee timmerlieden bouwen de woningen: één ploeg voor de fundering, twee ploegen voor het stellen, één ploeg die aftimmert.

Vier ploegen van twee timmerlieden bouwen de woningen: één ploeg voor de fundering, twee ploegen voor het stellen, één ploeg die aftimmert.

Klein blijven

Voor het project in Veendam ontwikkelde Accent Bouw Wonen een nieuw type woning: de Zwaluw. Jan Kemkers: De Zwaluw is toegesneden op de lichte kromming van het straatje.” De aannemer verwierf de opdracht in Veendam via een gemeentelijke tender. De woningen zijn gasloos en voorzien van luchtwarmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming op begane grond en eerste verdieping.

Jan Kemkers nam Accent Bouw Wonen in 2016 over van Nico Goeree: “Wij kennen elkaar al 32 jaar, uit de tijd dat we allebei bij Plegt-Vos werkten. Nico richtte in 1999 Accent Bouw Emmen op en in 2012 Accent Bouw Wonen, ook gevestigd in Emmen. In 2016 ging ik aan de slag, met één timmerman. In de loop van dat eerste jaar al kwam daar, via een uitzendbureau, personeel bij. Nico heeft me een jaar lang op gang geholpen, zonder dat hij daar iets voor terug wilde. Aan het einde van dat jaar hadden we zes woningen gebouwd. In 2018 waren dat er zestien en sindsdien bouwen we zo’n dertig woningen per jaar.”

Ambitie om het bedrijf verder te laten groeien heeft Kemkers niet: “Opschalen zou betekenen; een extra uitvoerder, een extra werkvoorbereider. Ik kan nu alles alleen behappen. We hebben de grootschalige systeembouw als bij Plegt-Vos en Van Wijnen gedownsized, zou je kunnen zeggen. De schaal is bij ons klein en zodoende er is die ruimte voor maatwerk. En in ons bedrijf is weinig verloop. We hebben ook beperkte faalkosten. En als er eens wat is, wordt het meteen aangepakt. We bouwden al meer dan tweehonderd woningen – maar een servicetimmerman hebben we niet.”