BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Voorbeelden natuurinclusief bouwen

16-01-2024
door Redactie
Duurzaamheid

Groene Trudo Toren

Naast kleinere projecten met groene gevels, worden er nu in Nederland ook hoogbouwprojecten met groene gevels gerealiseerd. De twee woontorens van Bosco Verticale in Milaan van de Italiaan Stefano Boeri zijn in 2014 opgeleverd en vinden nu wereldwijd navolging. In Nederland ontwierp hij de in 2021 opgeleverde ‘groene’ woontoren Trudo Toren in Eindhoven. Naast bioscoop Kinepolis in Utrecht wordt medio 2024 ‘Wonderwoods’ opgeleverd. De hoogste toren van 105 meter is eveneens door de Italiaan ontworpen en heeft wederom groene gevels.

Foto: Wikimedia Commons.

Groene gevels vervullen een belangrijke rol bij klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Maar in de eerste plaats zijn ze natuurlijk vooral mooi om te zien. Maar gevelgroen biedt ook verkoeling door drie mechanismen: schaduw, verdamping en isolatie. Daarnaast vormen ze een onderdeel van het stedelijk ecosysteem en de stedelijke biodiversiteit, maar nemen daarbij minder ruimte in dan bijvoorbeeld straatbomen of groenperken. De planten nemen CO2 en fijnstof op en voorzien de omgeving van schonere lucht.

De 77 meter hoge Trudo Toren op het Strijp-S-terrein in Eindhoven is medio 2021. De toren heeft negentien bouwlagen en bevat 125 appartementen. De begane grond bestaat uit een ‘commerciële plint’ met winkels en horeca. Bijzonder is dat elk appartement naast een balkon aan de buitenzijde ook twee grote groenbakken heeft. In deze bakken staan in totaal 125 bomen en zo’n 5.000 struiken en planten. De balkons waarop de groenbakken staan, verspringen in de breedte. Op deze manier kan een boom groeien over een hoogte van meerdere bouwlagen. Naast de vegetatie in de bakken is er op de derde verdieping een gemeenschappelijke tuin van 350 m2.

 

Nestkast voorziening in dakelement

Op aanvraag kan IsoBouw haar dakelementen voorzien van een Avi-nestkast. Deze houten nestkast wordt fabrieksmatig aangebracht in de isolatiekern aan de gootzijde. Zo kun je zonder extra werkzaamheden snel en eenvoudig invulling geven aan de ‘Wet natuurbescherming’. Volgens deze wet mag de ecologische functionaliteit niet achteruitgaan bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Verlies van nestplaatsen moet gecompenseerd worden met het faciliteren van nieuwe nestmogelijkheden. 

De nestkast is een nest- en broedvoorziening voor mussen, mezen en gierzwaluwen. Deze kast kan toegevoegd worden bij SlimFix RenoTwin en SlimFix RenoTwin Solar, SlimFix Reno+ en SlimFix RenoPro vanaf type 6.3. De nestkast wordt geplaatst aan de gootzijde (maximaal één nestkast per isolatieplaat). Toepassing is mogelijk mét en zonder overstek. In het werk boort de verwerker bij het plaatsen van het boeibord een gat ter hoogte van de ingang van de nestkast van minimaal Ø 34 mm.

 

Wonen met oog voor egels

Aan de rand van Zeewolde worden in het nieuwbouwproject Nieuwe Polder 25 energieneutrale woningen gebouwd. De vijftien rijwoningen en tien twee-onder-een-kap woningen hebben een relatief groot woonoppervlak en komen in een groene en waterrijke omgeving. De toekomstige bewoners van de duurzame en natuurvriendelijke woningen krijgen opmerkelijke buren: egels.

Door het plangebied van Nieuwe Poort loopt een nestelroute voor egels. Om die niet onnodig te onderbreken, wordt – daar waar deze route een erfgrens kruist – een klein betonnen poortje (een zogenoemde ‘egelwegel’) geplaatst. Er worden bovendien nestelheggen en vlinderhagen aangeplant en de meeste woningen krijgen één of twee fruitbomen in de tuin. Binnen het plan is vastgelegd dat minimaal 70 procent van de relatief grote tuinen onverhard blijft.

Op de garages en bergingen komen groene daken en de woningen krijgen gierzwaluw-dakpannen. Het vloerpeil van de woningen is extra verhoogd met het oog op de steeds vaker voorkomende hevige regenbuien. Bij de bouw, die binnenkort start, wordt gebruik gemaakt van duurzame en circulaire bouwmaterialen. Binnen het bouwteam van M3 Projectontwikkeling is dit samen met bouwbedrijf De Bruin Putten tot in detail uitgewerkt.

Bron: Artikel Geert Hilferink.

 

Inbouwsteen gierzwaluw

Voor nieuwbouw en renovatie zijn veel typen inbouwstenen met nestgelegenheid beschikbaar. Een voorbeeld is de IB GZ 03 Inbouwsteen Gierzwaluw voor renovatieprojecten van Vivara Pro. Deze inbouwsteen biedt nestgelegenheid aan de gierzwaluw. 

Veel oudere woningen zijn gebouwd met standaard waalformaat bakstenen en spouw van 6 cm. Deze inbouwsteen kan hier prima in verwerkt worden. Zowel inbouw- als opbouwkasten kunnen probleemloos worden toegepast bij nieuwbouw, renovatie of bij bestaande gebouwen. Deze inbouwsteen is zeer geschikt voor renovatieprojecten. De nestkast is gemaakt van het duurzame materiaal Woodstone, een mengsel van houtvezel en beton.

De hoogte van de nestkast is drie lagen standaard waalformaat. De voorzijde wordt gelijk met de voorzijde van de gevel geplaatst. De inbouwsteen bij voorkeur op de noord- of oostkant inbouwen, niet op de zuid/westgevel in verband met regeninslag. Waar mogelijk wordt de inbouwsteen zo hoog mogelijk in de gevel geplaatst, maar minimaal op 4 meter hoogte. De aanvliegroute van de nestkast moet vrij blijven. De gierzwaluw broedt graag in kolonies. Het is dus aan te raden meerdere inbouwstenen bij elkaar in te bouwen. De onderlinge afstand van de inbouwstenen moet dan minimaal 40 centimeter zijn. Er hoeft geen nestmateriaal toegevoegd te worden. Gierzwaluwen gebruiken weinig nestmateriaal en maken ook geen vieze strepen op de gevel. De inbouwstenen hoeven dan ook niet schoon gemaakt te worden.