BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Studenten helpen sloopbranche naar circulaire economie?

03-11-2023
door Redactie
Nieuws

In een tijd waarin Nederland, net als vele andere Europese landen, volop inzet op duurzaamheid en circulariteit, heeft de Europese branchevereniging van sloopaannemers (EDA) de Circular Economy in Constructions Awards in het leven geroepen. Een prijsvraag voor studenten en jonge talenten van WO, HBO en MBO om met oplossingen te komen die de circulariteit en duurzaamheid van de sloopbranche een positieve impuls geven. VERAS, de Nederlandse branchevereniging voor sloopaannemers, organiseert als lid van de EDA deze prijsvraag in Nederland.

De prijsvraag biedt studenten en jonge talenten een unieke kans om hun concrete ideeën en oplossingen voor een circulaire en duurzame sloopbranche te presenteren op nationaal en Europees niveau. Dit kan een scriptie, een onderzoek, een afstudeeropdracht of eindopdracht zijn, afgerond in 2021 of daarna. Alle inzendingen worden beoordeeld op circulariteit, duurzaamheid, innovativiteit, relevantie, praktische toepasbaarheid en originaliteit door een deskundige jury, bestaande uit professionals uit de sloopbranche, de bouwsector, de wetenschap en de journalistiek. Uit alle inzendingen bepaalt de jury één winnaar. Deze wordt bekend gemaakt tijdens de Week van de Circulaire Economie in maart 2024.

Winnaar naar Belgrado

De winnaar uit Nederland wordt beloond met een geldprijs en wordt uitgenodigd voor de EDA Conventie 2024 op 13, 14 en 15 juni 2024 in Belgrado, volledig verzorgd inclusief reis en verblijf. Tijdens deze Europese conventie mag de Nederlandse winnaar zijn of haar inzending pitchen. Daarbij dingt hij of zij samen met de winnaars uit andere Europese landen mee naar de Circular Economy in Constructions Award 2024. Dit is een mooie en waardevolle erkenning op Europees niveau die tijdens de conventie wordt uitgereikt.

Kees de Groot, bestuursvoorzitter VERAS en jurylid: “Circulariteit en duurzaamheid zijn van essentieel belang voor de sloopbranche. Nederlandse studenten kunnen de pioniers van de circulaire sloopbranche worden. We zijn zeer benieuwd naar de oplossingen die zij zullen presenteren en hoe deze de toekomst van de sloopbranche kunnen vormgeven. De Nederlandse winnaar kan door deze prijsvraag zelfs een positieve invloed hebben op de toekomst van de Europese sloopbranche!”

Indienen voor 1 december 2024

Studenten en jonge talenten worden opgeroepen om hun inzendingen uiterlijk 1 december 2023 te mailen naar info@sloopaannemers.nl. Voor meer informatie over deze prijsvraag en hoe de inzending moet worden ingediend, ga naar: https://www.sloopaannemers.nl/themas-actueel/eda-award/.