BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

“Niet iedere dag hetzelfde kunstje”

06-10-2022
door Redactie
Thema’s

Hij houdt van de afwisseling in zijn werk. Klaas Jan Wierenga is als uitvoerder verantwoordelijk voor de grotere gww en infraprojecten bij Hoogeboom in Raalte. “Een planning maken en samen met je eigen team en de omgeving zorgen dat je die planning haalt. Dat vind ik mooi werk, want dat is bij iedere klus weer een puzzel en een uitdaging.”

Klaas Jan Wierenga, werkzaam in Grond Weg en Waterbouw bij Hoogeboom Raalte

Klaas Jan Wierenga: “Ik moet de jongens coachen en ervoor zorgen dat ik helder overbreng wat de opdrachtgever van ons verwacht op een betreffend werk.”

Tekst: Geert Hilferink
Foto’s: Kees Stuip

Tijdens de verschillende stages die Klaas Jan voor zijn opleiding doorliep, maakte hij kennis met verschillende onderdelen het werk in gww en infra. “Van landmeten tot werkvoorbereiding en in de uitvoering, ik heb van alles kunnen uitproberen ook bij de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen. Bij mijn laatste stagebedrijf Hoogeboom, viel uiteindelijk alles op zijn plek. Ze zochten een medewerker die als uitvoerder aan de slag wilde en ik ben toen vanuit mijn stage direct in dienst getreden.”

“Goed omgevingsmanagement zorgt voor draagvlak en dat komt het resultaat ten goede.”

Koppen dezelfde kant op

De 33-jarige uitvoerder voelt zich thuis in het familiebedrijf uit Raalte. “Je merkt aan de hele sfeer in de organisatie dat Hoogeboom een familiebedrijf is. Een platte organisatie en de koppen staan dezelfde kant op. Iedereen weet waar het om draait, namelijk bij ieder project de kwaliteit leveren die we onze opdrachtgevers hebben beloofd. Dat doen we echt samen. Op kantoor, in de keet en in het werk.”
Ook de ambities van Hoogeboom spreken Klaas Jan aan. “We werken toekomstgericht aan zaken als circulariteit, verduurzaming van het machinepark, maar krijgen als medewerkers ook de ruimte om ons verder te ontwikkelen en specialiseren via opleidingen. Belangrijke voorwaarden die ervoor zorgen dat ik dagelijks met erg veel plezier naar mijn werk ga.”

Achter de computer

Als uitvoerder heeft Klaas Jan een grote rol binnen de organisatie van en het toezien op de uitvoering van de werken die onder zijn verantwoordelijkheid worden gerealiseerd. “Het maken en bewaken van de planningen, zorgen dat het team goed op de hoogte is van de wensen van de opdrachtgever en daarop sturen. Het hoort er allemaal bij”, zegt Klaas Jan, die benadrukt dat hij zijn werk wel steeds meer van achter de computer doet.
Volgens Klaas Jan een logische ontwikkeling, want ‘achter de computer wordt tegenwoordig ook vaak het geld verdiend’. “Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor de financiële planning van een werk. Van het bijhouden van producties, maar ook het eventuele extra werk speelt daarin een belangrijke rol. Werken worden in onze branche vaak scherp aanbesteed dus het is aan mij om meerwerk snel te signaleren en te registreren. Weekstaten maken en de administratie goed documenteren zodat we met die informatie ook snel beter inzicht in de voortgang hebben en houden.Dat vind ik ook mooi werk.”

Voetbaltrainer

Klaas Jan vergelijkt zijn rol als uitvoerder graag met die van een voetbaltrainer. “Uiteindelijk moeten de jongens in het veldde klus klaren, zij zijnde belangrijkste schakel. Ik moet ze coachen en ervoor zorgen dat ik helder overbreng wat de opdrachtgever van ons verwacht op een betreffend werk. Ook dat zie ik als een aantrekkelijk onderdeel van mijn werk. We kennen elkaar en weten wat we aan elkaar hebben. Die samenwerking loopt goed, maar dat geldt voor de hele organisatie.”
Het stelt Klaas Jan in staat om zelf dagelijks verschillende projecten te bezoeken. “Ik rijd veel rond en kan zo vaak snel meekijken en -denken als er ergens een uitdaging is. En die zijn er eigenlijk iedere dag wel.”

Omgevingsmanagement

Die uitdaging kan in de grond zitten, maar ook daarboven. “In de meeste gevallen zorgen de werken die we uitvoeren voor beperkingen voor de directe omgeving. Zoals een afgesloten inrit of een totale wegafsluiting. Door hierover samen met de opdrachtgever voorafgaand aan en tijdens de uitvoering van het werk goed over te communiceren met omwonenden, wordt overlast in de meeste gevallen voorkomen.”
En als zich toch iemand bij de keet meldt met een klacht, staat Klaas Jan die persoon graag te woord. “Vaak is het al voldoende als je even antwoord geeft op een korte vraag of een luisterend oor biedt. Goed omgevingsmanagement zorgt voor draagvlak en dat komt het resultaat ten goede.”

Dagelijks uitgedaagd

Die afwisseling in het werk maakt zijn rol als uitvoerder volgens Klaas Jan zo leuk. “Ik ben niet iemand voor iedere dag hetzelfde kunstje. Als uitvoerder word ik dagelijkse uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken, problemen op te lossen, onze teams aan te sturen en in nauw contact te staan met onze opdrachtgevers.”
Dat laatste is de afgelopen jaren wel wat lastiger geworden. “Zeker bij projecten die we voor een gemeente uitvoeren. Liep je voorheen even naar de keet op het werk waar de directievoerder van de gemeente aanwezig was, tegenwoordig moet je in de meeste gevallen naar het stadhuis. Het is allemaal groter geworden.”

“Als uitvoerder word ik dagelijkse uitgedaagd om slimme oplossingen te bedenken, problemen op te lossen, onze teams aan te sturen en in nauw contact te staan met onze opdrachtgevers.”

Trouwe opdrachtgevers

Hoogeboom besteedt veel aandacht aan een goede relatie met opdrachtgevers. “Wij gaan altijd voor samenwerken op de lange termijn. Daarbij communiceren we open en eerlijk. Recht is recht en krom is krom. Belangrijk, want dan weet je wat je aan elkaar hebt. Daarin steken we veel energie en niet zonder succes. We hebben veel trouwe opdrachtgevers.”
Dat betekent overigens niet dat er bij Klaas Jan alleen aandacht is voor de zakelijke kant. “Ik mag ook graag met een opdrachtgever over koetjes en kalfjes praten, maar als het om de zakelijke afspraken gaat, moet je altijd open met elkaar in gesprek blijven.”
Klaas Jan ziet daarin vanuit zijn rol als uitvoerder ook een taak weggelegd. “Een werk van een nieuwe opdrachtgever binnenhalen is één, maar zorgen dat diezelfde opdrachtgever bij je terugkomt voor een volgende is minstens zo belangrijk. Dat kun je alleen maar doen door ieder project zo goed mogelijk uit te voeren en de opdrachtgever daarbij zo goed mogelijk te betrekken.”

Interessant voor gemeenten

Naast grondwerk en infra voert Hoogeboom tal van andere werkzaamheden uit. “Van sloopwerk en asbestsanering tot bronbemaling en sanering van terreinen, maar ook straatwerk. Dat totaalpakket zorgt ervoor dat we ook veel gemeenten,bouwaannemers en diverse instellingen tot onze opdrachtgevers mogen rekenen omdat ze complete werken bij ons kunnen onderbrengen.”

Sinds 1935

Hoogeboom Raalte werd in 1935 door Gerhard Hoogeboom opgericht. Hij begon in die jaren in de agrarische sector. Zijn zoon Marinus bouwde het bedrijf vervolgens uit met activiteiten op het gebied van aannemen van werk, recycling en verhuur.
Anno 2022 wordt Hoogeboom geleid door de zonen van Marinus, Gert en Jurgen. Momenteel telt het bedrijf zestig medewerkers, die namens Hoogeboom verspreid over Nederland projecten uitvoeren.