Waarde evenredig verdelen
Ik wil het in deze nieuwsbrief van Bouwbelang niet hebben over het belang van de Bouw, want die is wel duidelijk. Nee, ik wil ingaan op het belang van de mens werkzaam in de bouw en infra. Het belang van de mens en om het meer persoonlijk te maken, zoals het belang van je opa, oma, vader, moeder, broer, zus of andere familieleden, vrienden of kennissen.
Wat betekent het voor mensen om werkzaam te zijn in de bouw en infra, naast sociale integratie, maatschappelijke participatie, ontplooiingsmogelijkheden, eventueel verkrijgen van structuur, geluk en gezondheid? Dat zij naast alle bovenvermelde belangrijke aspecten ook evenredig betaald krijgen voor de arbeid die zij doen! Als we die arbeid nu eens vertalen naar waarde, wat is het belang van de mens werkzaam in de bouw en infra dan eigenlijk waard?
Als we gaan inzoomen in de keten, dan ervaar je verschillen: de waarde is onevenredig verdeeld. Hoe dieper in de keten, hoe minder de waarde die wordt toegekend aan de arbeid die wordt verricht, zoals metselaars, steigerbouwers, afwerkers en stratenmakers. Wordt het niet eens tijd om die waarde in de keten eerlijker te verdelen? Lijkt me wel, wij krijgen steeds minder mensen die we nodig hebben aan het einde van de keten enthousiast om toe te treden tot de bouw en infra. Of het nu gaat om de jeugd, zij-instromers of herintreders.
We hebben minder beschikking over handen die het werk kunnen doen, dat betekent uiteindelijk minder projecten die per jaar gerealiseerd kunnen worden, met alle gevolgen weer van dien. Arbeidskrachten worden schaars of zijn gewoonweg niet meer te krijgen. Sommige innovaties zullen helpen en wat druk weten weg te nemen, maar zullen niet alles kunnen oplossen.
Oproep
Vanaf deze plaats een oproep aan alle opdrachtgevers; publiek of privaat. Bekijk hoe het eraan toe gaat bij jou in de keten en neem je verantwoordelijkheid om de waarde evenredig te verdelen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om toe te treden en een beroepsopleiding te volgen tot vakman in een bouw of infra gerelateerd ambacht.
Als we in de toekomst er samen voor willen zorgen dat de bouwambitie die we met z’n allen hebben wordt gerealiseerd, dan moeten we vooral investeren in de mens. We moeten die waarde schenken die hij of zij verdient. Dus goed opdrachtgeverschap, goede en veilige arbeidsomstandigheden en vooral een juiste en correcte beloning voor de arbeid die geleverd wordt.
Want ‘If you feed peanuts, you get monkeys’ luidt een gezegde in goed Nederlands en op ‘monkeys’ in de bouw en infra zit niemand te wachten.
Theo Noorlander
Voorzitter STRAATWERK Nederland