BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Elektrische graafmachine met videoscherm

11-10-2021
door Redactie
Product & dienstverlening

De 14 tons mobiele graafmachine ‘EX03’ is het prototype van de eerste middenklasser in de reeks elektrische machines die Volvo Construction Equipment de komende jaren gaat ontwikkelen.

Hij is uitgerust met een accupakket van Volvo Trucks en moet hetzelfde prestatieniveau bieden als een dieselmachine in dezelfde (gewichts)klasse. De EX03 zit nog in de conceptfase, dus is nog niet marktrijp. Wel gaat men een vergelijkbare versie van de EX03 testen in pilots met klanten.
Heel bijzonder aan de elektrische aangedreven 14 tonner is het videoscherm aan de achterkant. Het heeft drie instellingen: de eerste is voor het er achter rijdende verkeer. Dat kan via een realtime videostream als het ware door de machine heen kijken naar de verkeersituaties vóór de EX03! Tweede instelling is een op tekst gebaseerd veiligheidsscherm, dat werknemers ter plaatse waarschuwt voor links en rechts bewegen of achteruitrijden. Tot slot is er een livestream op het gebied van veiligheidscommunicatie. Hiermee kan de machinist oogcontact maken met voetgangers en werknemers achter de machine, waardoor misverstanden worden geminimaliseerd en de veiligheid wordt verhoogd.

Volvo Construction Equipment/SMT
www.volvoce.com en www.smt.network/netherlands/nl/.