BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Inzetten op behoud vakkrachten

29-12-2020
door BouwBelang
Vakmanschap

Met een concreet tweejarig stimuleringsprogramma willen de cao-partijen Bouw & Infra als sociale partners, samen met de overheid, alles op alles zetten om vakkrachten te behouden voor de bouw en infra. Daartoe hebben zij vorige maand het Stimuleringsprogramma voor Behoud van Vakkrachten gepresenteerd.

Met dit tweejarig programma willen de initiatiefnemers politieke beleidsmakers, bestuurders en stakeholders benaderen én overtuigen van de noodzaak voor maatregelen die de sector aan het werk houdt. Zonder werk immers geen banen! Onderdeel van het brede stimuleringspakket is een stimuleringsprogramma voor behoud van vakkrachten en het bevorderen van instroom. Sociale partners uit de bouw en infrasector willen graag samen investeren in de sector, om te voorkomen dat de bouw en infra in een crisis terechtkomen. ‘Wij willen graag komen tot een gezamenlijk realistisch, nuttig en effectief programma’, stellen de cao-partijen in een toelichting. ‘Wij vragen niet alleen aan de overheid. We willen ook als sociale partners onze verantwoordelijkheid tonen. Juist daarop richt zich het stimuleringsprogramma dat we gezamenlijk willen ontwikkelen.’

Vijf elementen

Het stimuleringsprogramma richt zich op de volgende vijf elementen:

  • het bevorderen van instroom van jongeren in de sector
  • het bevorderen van zij-instroom
  • het bevorderen van arbeidsmobiliteit
  • het stimuleren van digitaal leren
  • het bevorderen van een duurzame bouw- en infrasector

Het Stimuleringsprogramma voor Behoud van Vakkrachten is een initiatief van de cao-partijen Bouw & Infra: Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, Vereniging van Waterbouwers, NVB vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen