BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Kozijnennieuws van Mondial du Bâtiment

20-01-2020
door Redactie
Innovatie

Innovaties en ontwikkeling van één van Europa’s grootste beurbeurzen zijn vaak vermeldenswaard. In de vorige uitgave van BouwBelang is al aandacht besteed aan de Mondial du Bâtiment in Parijs. In dit nummer deel 2 met de focus op kozijnen.

Tekst: Arie Grevers

Piëzo-elektriciteit

Een aluminiumgevel die elektriciteit genereert? Het kan, volgens Technal. De producent ontwikkelde een gevel van alu-schubben die trillingen – veroorzaakt door wind, regen en zelfs geluid – kunnen omzetten in elektrische energie. Het effect is al ruim anderhalve eeuw geleden ontdekt door Madame Curie en wordt Piëzo genoemd. De elektrische energie kan volgens de leverancier gebruikt worden voor de voeding van bijvoorbeeld sensoren voor de regulering van het comfort in gebouwen.De schubben zijn voor meer 75 procent gemaakt van gerecycled aluminium. Dus een laag CO2-footprint, aldus de producent.

 

 

Twee in één

Soleal combineert in één module een innovatief ventilatiesysteem met de voordelen van de traditionele dubbele ramen. De module met een profieldiepte van 160 mm biedt bescherming tegen geluidsoverlast, insecten en indringers. Het product is, aldus de leverancier, veel efficiënter en sneller samen te stellen en te plaatsen dan een traditionele dubbele-raamuitvoering en daardoor ook goedkoper. Verder onderscheidt het product zich door de geluiddempende kwaliteit. In gesloten toestand noteert Soleal een reductie van 46 dB (RAtr). En ook in ventilatiestand, dat wil zeggen als de schuivende delen in een bepaalde configuratie gearrangeerd zijn, bewerkt het product, mede door passieve geluidsreductie voorziening in de overgang naar het kozijn, een geluidsreductie van 25 dB. In één beweging zijn de beide schuivende delen te openen en tegelijkertijd schuift er een insectenhor voor het opengeschoven deel.

 

 

Steeds slimmer

Smarthomes worden steeds slimmer en dat is voor een deel te danken aan Somfy, naar eigen zeggen marktleider van intelligente motortechniek voor alles wat bewegen kan rond gevelopeningen. Denk daarbij aan ramen, rolluiken, zonwering, enz. De producent heeft samen met de façaden- en ramenfabrikant Liébot Group een schuifraam met elektromotor ontwikkeld, dat instelbaar en te bedienen is via remote control en de smartphone. Het systeem kent vele opties. Onder meer de ventilatieoptie. Je kunt de ramen van de woning enkele centimeters open laten staan gedurende een van tevoren instelbare tijdspanne, bijvoorbeeld tien minuten. Het schuifraam is geblokkeerd en kan een druk van 500 Newton weerstaan tot het moment dat het raam automatisch sluit. Insluipers kunnen dus niet zomaar naar binnen wandelen. Het is ook mogelijk het raam te sluiten via de smartphone. Het product kan geïntegreerd worden in het zogeheten io-homecontrol ecosystem en via interface ook communiceren met andere geautomatiseerde voorzieningen als rolluik-, verwarmings- en alarminstallatie. Het dilemma ventileren terwijl de verwarming staat te loeien is dan weggenomen, doordat de verwarming automatisch afslaat als er geventileerd wordt.

 

Onzichtbaar, slank en sterk

Ontwerp binnen drie jaar een raam in een onzichtbaar kozijn, heel slank is en bovendien solide. Dat was de doelstelling van het R&D-team van de Millet Groep, een grote Franse producent die sinds 1946 maatwerk levert. Ze hanteerden daarbij het principe ‘minder is meer’. Het resultaat, gedoopt met de merknaam siMple, is gelanceerd in 2018 en bestaat uit een strak en esthetisch raamwerk. Het raamwerk is van met staal versterkt aluminium, waardoor raamhoogtes tot 2.70 m mogelijk zijn. De raamkruk is in dezelfde kleur gespoten als stijlen en dorpels. Het naar binnen draaiende raam hangt met verborgen scharnieren in een kozijn dat van binnenuit niet zichtbaar is. Het raam is leverbaar in 24 kleuren en heeft een u-waarde van 1,2 W/m²K.

Pistolet 3P

Hoe markeer je de exacte positie van een verdeeldoos, een schrobput of een sparing op een breedplaatvloer nog voordat de druklaag wordt gestort? Doorgaans sta je op de bouwplaats met de werktekening, het meetlint en een markeerstift of een spuitbus. De uitvinders van Batinov (.tech) ontwikkelden een apparaat waarop je de punten vanuit BIM kunt downloaden. Op de bouwlocatie zoek je via het scherm van het apparaat heel eenvoudig het betreffende punt op. Onder het scherm hangt een verfpatroon. Door de trekker over te halen spuit je wat verf op het beton.

Arpete

Net als de Pistolet is de Arpete een vinding van Batinov. Het is een robuuste buitencomputer. Via het scherm zijn onder meer 3D-modellen uit BIM en de actuele planning op te roepen. De inzoomfunctie maakt details inzichtelijk. Ook is via het apparaat een directe communicatie tot stand te brengen met bijvoorbeeld de werkvoorbereider of constructeur.

Würth

Würth presenteerde een kruiwagen (Ergo) met een tweede, kleiner wiel tussen de poten. Het wiel bezit een zwenkoptie waardoor de kruiwagen niet hoeft te worden opgetild om een bocht te maken. De ontwikkeling van de Franse RD-afdeling van het Duitse moederbedrijf is nog een concept. De beurspresentatie is onderdeel van de testfase. Met de kruiwagen zegt het bedrijf de strijd aan te gaan tegen overmatige belasting van rug en armen.