AFNL: overheid haal opdrachten naar voren
Als er geen gerichte overheidsmaatregelen komen die ervoor zorgen dat geplande opdrachten worden doorgezet en nieuwe opdrachten naar voren worden gehaald, zal de bouw zeer zwaar worden getroffen. Dat stelt de Stichting AFNL-NOA in een brief aan minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen. Daarbij refereert de stichting ook aan het recent gepubliceerde onderzoek van het EIB, waarin een doemscenario wordt geschetst dat stelt dat in de bouw hierdoor tot wel 40.000 banen kunnen verdwijnen.
De kabinetsmaatregelen die ondernemers ondersteunen zijn tot nu toe vooral gericht op het door de coronacrisis heen helpen van bedrijven. ‘Terwijl we met z’n allen willen dat de bouwproductie doorloopt. Echter, als daarop geen gerichte overheidsmaatregelen komen, zal de bouw zeer zwaar worden getroffen en komen de grootste problemen voor deze sector nog. Tenzij er nog specifiek beleid van de overheid komt om de bouw te ondersteunen – met name door het doorzetten en naar voren halen van opdrachten –, kunnen negatieve effecten voor de bouwproductie en werkgelegenheid niet of nauwelijks worden gereduceerd’, aldus de stichting in de brief.
Belronde
Uit een telefonische belronde onder alle twaalf bij de AFNL aangesloten branches en alle vier de sectoren van de NOA blijkt ondernemersbreed dat er op dit moment nog wordt gewerkt aan lopende opdrachten, maar dat deze met een paar maanden zijn opgedroogd en er bouwbreed op dit moment nauwelijks tot geen nieuwe opdrachten loskomen. De meest gehoorde zorgen zijn:
-
- – In de particuliere en renovatie- en onderhoudsmarkt worden zeer veel opdrachten doorgeschoven en drogen opdrachten zeer snel op.
- – Overheidsopdrachten komen ook nog niet los, alhoewel er een enkel signaal is van opdrachtgevers (RVS, RWS, een paar gemeenten) dat zij willen doorgaan.
- – Offertes en aanbestedingen komen zeer sporadisch binnen (Tendernet droogt op).
- – En sommige netwerk- en kabelorganisaties leggen al het werk stil.
Oproepen
‘Vanuit de mkb-bouw, afbouw en infra willen wij de Rijksoverheid dringend vragen niet alleen (lagere) overheden, maar ook corporaties en particuliere opdrachtgevers op te roepen vooral opdrachten door te laten gaan, naar voren te halen en vergunningverlening niet te laten stagneren omdat loketten gesloten zijn. De bouw probeert op alle mogelijke manieren volgens het speciale protocol ‘Samen veilig doorwerken’ gezond en veilig door te bouwen, maar dan moeten opdrachtgevers wel met opdrachten komen.’ Alle leden van AFNL en NOA geven aan dat de ergste crisis in de bouw kan worden voorkomen door zeer snel opdrachten door te laten gaan en naar voren te halen. De bouw doet er – samen met de overheid – alles aan om veilig door te kunnen werken, maar als er geen werk meer loskomt heeft dat weinig zin, aldus de briefschrijvers.