Netcongestie zorgt voor meeste projectvertraging
De bouwsector gaat gebukt onder verschillende uitdagingen die vertragingen doen oplopen. De grootste uitdaging? Aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit blijkt uit de jaarlijkse Boels Rental Bouwindex, die de belangrijkste knelpunten binnen de sector in kaart bracht.

Foto: Netbeheer Nederland.
Dit zijn de vier grootste vertragingsoorzaken in de bouw:
1. Netcongestie als de grootste uitdaging
Netcongestie vormt een groeiend probleem voor de bouwsector. Bedrijventerreinen kunnen maar moeilijk opschalen en ook voor nieuwbouwwijken is een (snelle) aansluiting op het stroomnet steeds minder vanzelfsprekend. En dat leidt tot hinder in de bouw. Een kwart van de bouwprofessionals (25%) beschouwt de aansluiting op het elektriciteitsnet dan ook als één van de grootste uitdagingen die zorgt voor vertraging. Naar verwachting duurt het nog jaren voordat er een oplossing komt voor de netwerkkrapte. Om nu toch aan de stroombehoefte te komen, doen bedrijven er goed aan om te investeren in slimmer energiemanagement, zoals werken met batterijen of een energiemanagementsysteem (EMS).
2. Gewijzigde opdrachten door klant
Niet altijd komt vertraging door onmacht. Volgens het onderzoek ervaart bijna een derde van de bouwprofessionals (29%) dat wijzigingen vanuit de klant regelmatig leiden tot herziening van bouwplannen en aanpassingen van planningen. Dit zorgt voor onvoorspelbare projectuitvoering en vaak voor vertraging.
3. Tekort aan ervaren personeel
Ervaren personeel is cruciaal voor de bouwsector. Het gebrek daaraan belemmert niet alleen de voortgang van projecten, maar kan ook de kwaliteit en veiligheid ondermijnen, de efficiëntie verminderen en tot hogere, onverwachte kosten leiden. Volgens een kwart van de bouwprofessionals (25%) vormt het tekort aan ervaren personeel een grote belemmering voor de tijdige uitvoering van projecten.
4. Vergunningen en wet- en regelgeving
De administratieve lasten en de complexiteit van vergunningaanvragen vormen daarnaast een groot struikelblok. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan dat vergunningverleningen zorgen voor vertragingen in bouwprojecten en volgens 21 procent komt dit door wet- en regelgeving vanuit de Omgevingswet.
Andere factoren
Andere vertragingsfactoren zijn onder andere onverwachte weersomstandigheden (18%), stijgende kosten (18%) en vertraging in levering van materialen (16%).
Rick van Beelen, Manager Power & HVAC bij Boels: “Vertragingen in de bouwsector komen vaak voort uit onmacht. Je wil daarom zo goed mogelijk grip hebben op de zaken waar je wel controle over hebt. Gelukkig zijn er vandaag de dag meer oplossingen beschikbaar om onafhankelijk van vaste aansluiting te werken. Is er bijvoorbeeld geen aansluiting om elektrische heftrucks op te laden? Overweeg dan een batterypack. Je kunt zelfs kijken naar een stroomopstelling met zonnepanelen. Als er onvoldoende zonne-energie beschikbaar is en de batterypack leeg raakt, kun je een aggregaat gebruiken dat op HVO100 draait, een biobrandstof die ten opzichte van normale diesel 90 procent minder CO2-uitstoot. Hierdoor kun je de kosten zoveel mogelijk beheersen en zo duurzaam mogelijk te werk gaan.”