Balanceren tussen autonomie en zekerheid
De vrijheid van het ondernemerschap is prachtig, maar hoe zelfstandig ben je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) eigenlijk? Met toenemende controle vanuit de overheid wordt die vraag steeds belangrijker. En voor opdrachtgevers, zoals aannemers: hoe zorg je ervoor dat je door samenwerking met zzp’ers juridisch en fiscaal niet in de problemen komt?

Geert Rouwet, manager Legal bij aaff en sectorspecialist Bouw & Infra
Voor beide partijen geven deze vragen stof tot nadenken. Hoe blijf je (financieel) wendbaar zonder in de grijze zone van schijnzelfstandigheid terecht te komen?
Veel zzp’ers werken jarenlang meerdere uren per week voor een en dezelfde aannemer. En waarom ook niet? Je weet wat je aan elkaar hebt en de samenwerking tijdens bouwprojecten verloopt soepel. Maar stel dat jij als aannemer bepaalt hoe laat de zzp’er start, welke taken hij doet en welk materieel hij gebruikt. Is dat nog wel samenwerking op gelijk niveau?
Maak heldere afspraken!
Als een rechter en/of belastinginspecteur concludeert dat sprake is van schijnzelfstandigheid, kan het voor aannemers flink misgaan. Zo kan de Belastingdienst boetes en naheffingen opleggen. En als zzp’er riskeer je je zelfstandigheid te verliezen. Zeker nu de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) vanaf 1 januari 2025 weer wordt gehandhaafd. Daarom is het zo belangrijk om goede afspraken op papier te maken, maar vooral ook je manier van samenwerken met de zzp’er/aannemer goed onder de loep te nemen. Overweeg ook of het voordelen heeft de zzp’er in dienst te laten komen.
Vrijheid versus zekerheid
Als zzp’er geniet je van vrijheid: eigen klussen, eigen tarief, eigen baas. Maar er is ook een keerzijde. Wat als je ziek wordt of een opdrachtgever wegvalt? Een vaste baan biedt zekerheid met doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. Maar ja, dat kan voor een zzp’er voelen als een keurslijf: minder autonomie, meer regels.
Voor aannemers is het ook een kwestie van afwegen. Zelfstandigen bieden flexibiliteit, maar vragen extra aandacht als het gaat om contracten en arbeidsomstandigheden. Hoe creëer je dan de juiste samenwerking?
Het bouwdilemma
De vraag of je als bouwprofessional beter af bent als zzp’er of werknemer heeft geen eenduidig antwoord. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en de bereidheid om risico’s te nemen. Voor aannemers draait het vooral om transparante afspraken over zelfstandigheid en samenwerking of de keuze om iemand in dienst te nemen.
Schijnzelfstandigheid dwingt om na te denken over wat het écht betekent om ondernemer te zijn. Het is een kwestie van balanceren – tussen autonomie en zekerheid. Een puzzel die voor iedereen anders uitpakt. Een dilemma? Laat je deskundig adviseren. Onze specialisten binnen aaff krijgen hier regelmatig vragen over. Met het juiste advies blijft de samenwerking soepel en zorgeloos, ook in de toekomst.