Opleidingen nodig!
‘Bouw krimpt, grote vraag naar personeel blijft’, ‘Personeelstekort van nóg grotere zorg in bouwsector’ en ‘Ondanks krimp van bouw toch 51.000 vacatures in 2024’. Een greep uit koppen van artikelen over het personeelstekort in de bouw van het afgelopen jaar. Het is alle hens aan dek in de bouw- en infrasector!
In de periode 2025-2028 zijn er 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de Bouw & Infra om de te verwachte productie aan te kunnen. Het grootste gedeelte van deze vacatures kan worden ingevuld door studenten die van de opleidingen komen. Tegen het einde van deze periode loopt de spanning op de bouwarbeidsmarkt op en zullen er ook buitenlandse arbeidskrachten nodig zijn. Dat concludeert het EIB in het nieuwe rapport Trends op de bouwarbeidsmarkt 2024-2028.
Personeelstekort blijft hoog
De bouwarbeidsmarkt heeft sinds 2020 te maken met een tekort aan personeel. Vooral in 2021 hadden veel bouwbedrijven een groot tekort aan vakkrachten. De afgelopen jaren was dit tekort minder groot, maar momenteel lopen de openstaande vacatures weer op. Opmerkelijk is dat in 2024 het tekort hetzelfde bleef, terwijl de productie met 2,5 procent is gedaald. Dit komt door verschillende oorzaken. Onder andere doordat het werk vooral is verschoven van nieuwbouw naar zwaarder werk in de bestaande bouw. Ook de technologische ontwikkelingen spelen mee.
Opleidingen kunnen helpen
Voor de komende jaren kan weer rekening worden gehouden met een groei van het werk in de bouw- en infrasector. Dat betekent dat er meer mensen nodig zijn om het aantal te verwachten klussen af te kunnen ronden. Er wordt verwacht dat vanuit de bouwopleiding een groot deel van de 60.000 benodigde nieuwe werknemers vervuld kan worden. Het EIB denkt namelijk dat er in de periode 2025-2028 maar liefst 50.000 nieuwe vakkrachten kunnen worden opgeleid. De overige 10.000 arbeidskrachten moeten vanuit het buitenland of vanuit andere sectoren komen.
Leer je vak in de praktijk
Personeel opleiden kan ook via informeel leren. Het Digitaal Skills Paspoort kan werknemers en opleiders helpen om een (nieuw) vak te leren in de praktijk. In een digitaal portfolio kunnen (aanstaande) vakkrachten hun ontwikkeling bijhouden en aantonen dat ze alle vaardigheden beheersen die bij hun (nieuwe) functie horen. Dit door onder andere foto’s en filmpjes van hun klussen te maken en deze via hun telefoon te uploaden naar hun Digitaal Skills Paspoort. Het is zelfs mogelijk om een certificaat of diploma te ontvangen. Deze tool is ook te gebruiken door zij-instromers en buitenlanders. En werkgevers kunnen hiermee startende werknemers begeleiden.
Bron: Volandis