BouwBelang: Platform voor bouw en infra van AFNL

Visie op arbeidsveiligheid ontbreekt in Regeerprogramma

08-10-2024
door Redactie
GAzet

Het regeerprogramma van kabinet Schoof staat bol van innovatie. Maar de expliciete rol van veiligheidskundige expertise binnen ondernemingen en organisaties ontbreekt. Dat zou volgens veiligheidsvereniging NVVK in het belang van duurzame inzetbaarheid van een vergrijzend arbeidspotentieel topprioriteit moeten zijn.

De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) maakt zich grote zorgen over het gebrek aan visie op arbeidsveiligheid in het huidige Regeerprogramma. De beroepsorganisatie voor veiligheidsprofessionals, met meer dan 3.000 leden, verwondert zich over het afwezig zijn van dit aandachtsgebied. Grote nadruk op arbeidsveiligheid is namelijk zeer in het belang is van werkgevers en werknemers in álle sectoren. Het zou zelfs in het belang van duurzame inzetbaarheid van een vergrijzend arbeidspotentieel topprioriteit moeten zijn.

Sociale en hoogwaardige economie

Het regeerprogramma staat bol van innovatie, die moet bijdragen aan een sociale en hoogwaardige economie. “De NVVK juicht dat van harte toe”, aldus NVVK-voorzitter Jaap van de Ruit. “Juist onder de huidige omstandigheden is het van groot belang dat verantwoord wordt omgegaan met veiligheid op de werkvloer. Innovatie kan daarbij helpen.”

In het regeerprogramma schrijft het kabinet Schoof over inzet op de kwaliteit van werk en het vergroten van duurzame arbeidsmarktparticipatie. Van de Ruit: “Maar wij missen de expliciete rol van veiligheidskundige expertise binnen ondernemingen en organisaties. Die is momenteel helaas bij de overheid en in vrijwel álle economische sectoren onderbelicht. Daar zal veel meer aandacht voor moeten komen.”

Arbeidsmarktagenda

In de Troonrede kondigde de regering aan in het voorjaar van 2025 met een inventarisatie te komen van aspecten voor toekomstig arbeidsmarktbeleid. Van de Ruit: “We zijn gelukkig met het voornemen van een toekomstgerichte arbeidsmarktaanpak. Tegelijkertijd dringen wij aan op urgentie.  We willen bij wijze van spreken nú al met het Ministerie van SZW om de tafel om arbeidsveiligheid véél hoger op de agenda te krijgen. Daar is alle reden voor. Het aantal dodelijke arbeidsongevallen is sterk stijgend. En het onderzoek dat het RIVM onlangs deed verschijnen over arbeidsveiligheid in de bouwsector, wees op te weinig gevoelde verantwoordelijkheid binnen de keten. Als het om veiligheidsinitiatieven gaat, wacht iedereen op iedereen. We zullen dus met het ministerie, sectororganisaties en andere relevante partners om de tafel moeten om sluitende, werkbare en afdwingbare veiligheidsrichtlijnen af te spreken. Zeker in de vergrijzende arbeidspopulatie van de komende decennia is dat van extreem belang.”

In gesprek met ministerie en sectororganisaties

De NVVK speelt graag een sturende en adviserende rol in deze toekomstige gesprekken. Van de Ruit: “Wij willen ons als grootste kennisnetwerk van veiligheidsprofessionals niet aan onze verantwoordelijkheid onttrekken. Wij roepen het ministerie, werkgevers-, werknemers- en sectororganisaties dan ook met klem op om samen met ons arbeidsveiligheid tot een speerpunt voor arbeidsmarktbeleid te maken, nu en in de toekomst.”